Velika polemika

Nacrt građanskog zakonika, oko kojeg se vodi velika polemika u javnosti zbog odredbe koja podržava istopolne brakove, uskoro će se ponovo naći pred poslanicima Skupštine Kosova koji neusvajanjem tog dokumenta rizikuju da izazovu probleme za Kosovo u njegovom nastojanju za članstvo u Savjetu Evrope, piše Blic Gazeta.

Šefica poslaničke grupe Samoopredjeljenje Mimoza Kusari-Lila smatra da bi parlament trebalo da odobri taj dokument u ovom sazivu jer, kako kaže, ako se odloži za naredni saziv, biće suočeni sa istim raspravama.

"Dakle, nije da mi izbjegavamo odgovornost ili da treba da izbegavamo odgovornost prepuštajući je nekom drugom", rekla je Kusari-Lila ističući da se stavovi suprotstavljenih poslanika nisu promjenili.

Zatražila je pomoć opozicije.

"To je nacrt zakona od posebnog značaja koji prevazilazi političke linije podele u odnosu na vlast i opoziciju", dodala je.

I civilno društvo nije optimistično da će doći do usvajanja nacrta građanskog zakonika.

Marigona Shabiu iz Inicijative mladih za ljudska prava (YIHR) iz Prištine kaže da čak i da nacrt građanskog zakonika u sadašnjem sadržaju ode u Skupštinu, nisu optimisti i ne vjeruju da će proći jer, kako je navela, unutar Pokreta Samoopredjeljenje, ali i unutar drugih poslaničkih grupa, postoji veliki otpor da se taj građanski zakonik donese.

Dodaje i da nisu zadovoljni ni sadašnjim sadržajem građanskog zakonika.

"Sadržaj sadašnjeg nacrta zakonika ne reguliše pitanje prava na brak kako je definisano Ustavom, pa da čak i usvoje trenutnu verziju, mi smo i dalje posvećeni i odlučni da isti građanski zakon pošaljemo Ustavnom sudu", navodi Shabiu.

Izvor: Kosovo Online/Gazetablic