Predsjednica Kosova

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani je na Diplomatskom forumu u Antaliji u Turskoj poručila da je Kosovo preživjelo "vjekove okupacije" i bilo žrtva "genocidnog režima", ali da je uprkos svemu, "izabralo dijalog i mirna rješenja".

"Pošto dolazim sa Kosova, imam mnogo toga da kažem. Prevazišli smo vjekove okupacije, bili smo žrtve genocidnog režima godinama, ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti, imamo najveći broj ubijene djece po glavi stanovnika u svim ratovima u bivšoj Jugoslaviji, hiljade silovanih žena u ratu i mnogo otvorenih rana. Uprkos svom ovom bolu, izabrali smo dijalog kao jedini put napred, izabrali smo mirna rješenja", poručila je Osmani i dodala da se iz iskustva svih na Kosovu može naučiti "koliko je teško izabrati mir i diplomatiju, čak i u vrijeme rata".

Ona je istakla da na Kosovu nema podržavalaca Rusije.

"Uprkos tome što je Srbija u susjedstvu, koja se, ne samo u posljednje vrijeme, već u dužem periodu, pretvorila u proksi državu Rusije i pokušava da destabilizuje ostatak regiona, ne možete pronaći nikakav ruski uticaj na Kosovu, što nam je naravno pomoglo u borbi sa ruskom propagandom, koja je ogromna u našem regionu", poručila je Osmani.

Prema njenim riječima, Rusija je kroz istoriju pokušavala da nađe plodno tlo preko koga bi mogla da proširi konflikt i na taj način su uvijek posmatrali i Zapadni Balkan.

"Imali smo s vremena na vrijeme krize u regionu, jer je interes Rusije da vrati naš region u devedesete, kada su bili konflikti i ratovi. Ali uz podršku naših partnera uspjeli smo da sačuvamo mir i stabilnost", ocjenila je i dodala da "ta podrška nije jednokratna".

Kako je navela, postoje mnogi konflikti u svijetu gdje međunarodna zajednica interveniše jednom, pomogne jednom, ali vas onda ostave da sami gradite mir i državu.

"Na Kosovu je to bilo drugačije. U proteklih 25 godina koliko sam u institucijama, videla sam da međunarodna zajednica pomaže Kosovu od dobijanja slobode, do procesa izgradnje mira na početku. Imali smo najveću misiju UN u istoriji UN, koja je upravaljala Kosovom skoro deceniju, koja je zatim pomogla u izgradnji države, što je drugačije od izgradnje mira, tako da vlast može da bude prebačena sa UN na kosovske institucije nakon nezavisnosti. Sada nam pomaže na trećem nivou, koji bi mogao da se nazove izgradnjom demokratije. Kosovo je danas najsjajniji primer demokratije u regionu, jer su naši prijatelji uvijek bili na našoj strani", zaključila je Osmani.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore