Član Predsjedništva PDK

Član Predsjedništva Demokratske partije Kosova Zenun Pajaziti uputio je kritike na račun premijera Albina Kurtija što je uredba CBK, koji zabranjuje korišćenje dinara, postala tema u dijalogu, prenosi Teve1.

Pajaziti kaže da zbog pogrešnog i populističkog pristupa Kurtija, unutrašnja pitanja Kosova postaju tema u dijalogu sa Srbijom u Briselu. On kaže da akcije vlade, neusaglašene sa saveznicima, puno koštaju Kosovo.

„Da je to ostavljeno u ruke CBK-a ili da se vlada ne miješa u tendencije da se ovo pitanje sa populizmom predstavlja kao uspjeh vlade, ovo bi bilo bolje riješeno. Vlada nije uložila nikakav kreativan napor da riješi ovo pitanje. Štaviše, postavila je pitanje dinara kao pitanje dijaloga. Ova vlast ima punu odgovornost da dinar bude tema koja košta i vladu i nas kao državu“, rekao je on.

Prema njegovim riječima, zabrinjavajući su odnosi Kosova sa međunarodnim saveznicima, posebno sa Sjedinjenim Američkim Državama.

„Imamo situaciju, prvu otkako smo nezavisna država, da su nam takvu poziciju dale Sjedinjene Američke Države i naši saveznici. Ne bavimo se ozbiljno rješavanju ovih problema koji su bili dio dijaloga, već potpuno populističkim akcijama, koje više od pokušaja da se ti problemi riješe jednom zauvijek, imaju za cilj da privlače birače u procese na sljedećim izborima. To posebno šteti našem interesu kao zemlje i odnosu prema našim partnerima i našim prijateljima, štaviše“, naglašava Pajaziti.

Pajaziti odluku o dinaru vidi kao tendenciju, kako kaže, da se odugovlači sa sprovođenjem obaveza u dijalogu, proisteklih iz Briselskog sporazuma, postignutog prošle godine.

„Uopšte ne znamo šta je cilj ove vlade. Da li radite na implementaciji ovog sporazuma? Da li je koordinisan sa ključnim partnerima i koja je njegova svrha? Ostajemo taoci procesa koji se odugovlači, sada ne samo iz Beograda, što svi znaju, već i iz Prištine“, rekao je Pajaziti.

S druge strane, govoreći o mogućnosti novih izbora na Kosovu, kaže da je PDK spremna za iste i da bi ova godina mogla biti izborna.

Izvor: Kosovo Online/Teve1/Kosova Press