Stigmatizacija, predrasude

Od februara 2018. godine, kada je počelo apliciranje za priznavanje statusa žrtava, status žrtve je dobilo preko 1.600 ljudi.

Prema podacima Kosovskog centra za rehabilitaciju preživelih od torture (KKRMT), tokom 2023. godine status su dobile 54 osobe, od kojih je osam muškaraca, a ostalo su žene.

Žrtve seksualnog nasilja apliciraju za priznavanje svog statusa preko nekoliko organizacija koje je odredila Vlada Kosova, a odobrenje zatim daje posebna vladina komisija.

Dokumenta se šalju komisiji, a ako se članovi komisije ne ubede priloženim dokumentima, onda žrtva treba da se fizički pojavi pred njima.

Nevladine organizacije koje se bave pravima žena kažu da se mnoge žrtve nerado prijave za status, plašeći se stigmatizacije, isključenosti i predrasuda.

Međutim, tokom cele prošle godine žrtve nisu mogle da se prijave za status zbog činjenice da je rok za takav zahtev istekao 5. februara 2023. godine.

U januaru ove godine, predsednica Kosova Vjosa Osmani je saopštila da je ovaj rok produžen do 15. maja 2025. godine.

Vaš glas je važan i istina se mora čuti. Vaša hrabrost u traženju pravde i otkrivanju istine svedoči o vašem nesamolivom duhu. Stojimo uz vas i na vašoj strani u potrazi za pravdom, rekla je tada Osmani.

Ona je ranije izjavila da "rok za podnošenje zahteva za status žrtve seksualnog nasilja treba da bude neograničen".

Isto je zatražio i Kosovski centar za rehabilitaciju žrtava torture, navodeći da je takvo ograničenje u suprotnosti sa konvencijama i principima međunarodnog prava.

Ovakve organizacije su više puta kritikovale rad vladine komisije , rekavši da se često zloupotrebljava, dok sama komisija tvrdi da postupa u skladu sa zakonom.