Ministar odbrane

Ministar odbrane Ejup Maqedonci kaže da Kosovo razvija mnogo veći koncept od obaveznog služenja vojnog roka kako bi se građani pripremili "za reakciju i za odbranu", piše Reporteri.

"Gradimo koncept sveobuhvatne zaštite, što znači da ćemo svakom građaninu dati ulogu u zaštiti, sigurnosti i vanrednim situacijama. Uskoro će ovaj koncept postati javan i pred nama je put kojim ćemo angažovati sve građane po pitanju odbrane i bezbjednosti”, rekao je Maqedonci.

Povodom vijesti da je Srbija vratila obavezni vojni rok, Maqedonci kaže da njihov koncept nije da se nikome suprotstavljaju.

"Mi zapravo nismo izgradili ovaj koncept da se suprotstavimo bilo kome, mi smo ovaj koncept izgradili da vas pripremimo za izazove i opasnosti. Ovaj koncept je bio potreban i ranije. Cijenimo što će građani, institucije i svaki pojedinac znati svoju ulogu u zaštiti i bezbjednosti, ali i u pogledu civilne zaštite”, naglasio je on.

Ovaj koncept će se baviti i bunkerima koje Kosovo ima u različitim gradovima, ali koji nisu održavani.

"Ministarstvo odbrane će se ovim konceptom sveobuhvatne odbrane pozabaviti mnogim pitanjima, uključujući i neka infrastrukturna, kao što je pitanje skloništa, koja u našoj zemlji, nažalost, ne funkcionišu“, dodaje.

Srbija je prije nekoliko dana predstavila i ruski sistem protiv bespilotnih letelica, za koji Maqedonci kaže da predstavlja povećanje prijetnje za ceo region.

„Ova vanredna militarizacija Srbije predstavlja prijetnju ne samo za Kosovo, već i za ceo region, a uz to se povećava rizik jer su svi ovi sistemi koje Srbija kupuje sistemi iz Kine i Rusije“, rekao je on.

Naveo je da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić "odlaže potpisivanje konačnog sporazuma sa Kosovom jer čeka ishod rata u Ukrajini kako bi imao više koristi".

Izvor: Kosovo Online/Reporteri