NAJZAPAMĆENIJA POBJEDNICA

Prije dvadeset godina Ukrajina je prvi put pobijedila na najvećem europskom muzičkom natjecanju, a Ruslana je i dalje jedan od glavnih simbola Eurosonga.

Pjesma "Wild Dances" postala je sinonimom za Euroviziju, a pjevačica Ruslana i danas je jedna od najzapamćenijih pobjednica. Energičan nastup s plesačima i vatrom, etno ratnički kostimi, zarazan ritam i borbeni duh učinili su ukrajinsku pobjedničku pjesmu takvom da se svima urezala u pamćenje.

Pobjeda u Istanbulu tada 31-godišnje Ukrajinke dovela je Euroviziju prvi put u Ukrajinu, a uspjeh Ruslane još se uvijek slavi u eurovizijskim krugovima. Pjesma "Wild Dances", osim kao prva ukrajinska pobjeda, ističe se kao prva pobjednička pjesma koja je otpjevana na dva jezika, ukrajinskom i engleskom.

The Guardian ju je uvrstio na 13. mjesto najbolje pobjednice Eurosonga.

Pjesmu izvodi i danas, a Ruslana čak i 20 godina poslije stane u kostim nalik onome kakav je nosila ratnica Xena.

Popularnost u rodnoj Ukrajini i dalje joj je velika, a nakon Eurovizije posvetila se i politici.

"To što će se ovogodišnja Eurovizija održati u Švedskoj prilično je simbolično. Kao što je simbolična pjesma s kojom je prije 50 godina pobijedila ABBA. 'Waterloo' je pjesma posvećena pobjedi. Ovu pjesmu sam izvodila mnogo puta, uključujući Englesku nacionalnu operu prošle godine", napisala je na Instagramu otkrivši da muziku često povezuje s politikom, posebice s tragedijama koje se događaju u Ukrajini.