Čekamo!

Mjere koje je Evropska unija uvela prije godinu dana zbog eskalacije bezbjednosne situacije na sjeveru Kosova, politički savjetnik premijera Kosova Jeton Zylfaj smatra nepravednim i apsurdnim, prenosi Ekonomija onlajn.

Zylfaj je rekao da je uvođenje mjera protiv Kosova bila greška EU i da ih treba što prije otkloniti, kako ne bi oštetila kredibilitet organizacije u kojoj postoje demokratija i vladavina prava.

„Dakle izbori koji su sada organizovani da bi se smenili sadašnji predsjednici, a koji su propali jer cenzus nije dostignut, pokazatelji su da tada situacija nije bila za mjere protiv Kosova već za podršku predsjednicima koji su izašli na izborima, koje su priznale države Kvinte. Te mjere su bile nepravedne i deplasirane, a danas su apsurdne i na EU je da ih što prije ukloni“, rekao je Zylfaj.

Naveo je da Vlada ima stalne sastanke sa institucijama EU i da su njihovi zahtjevi uvijek bili da se mjere uklone.

„Mislim da je javnost dala odgovor u vezi sa EU, čekamo da se sankcije što prije uklone, jer su apsurdne. Naravno, mi ne donosimo odluku o EU, ali smo u procesu u kome se suočavamo sa autokratskom državom sa rastućom autokratijom koja preti Kosovu i s vremena na vrijeme izaziva tenzije“, rekao je on.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online