Gubitak povjerenja u Kurtija

Politikolog Agon Maliqi, komentarišući očekivanja u vezi sa pitanjem članstva Kosova u Savjetu Evrope, kazao je u intervjuu za Glas Amerike da čak i evropske zemlje koje imaju interes da Kosovo pristupi SE, mogu glasati protiv toga. Kako objašnjava, na taj način kaznili bi aktuelnu vlast na Kosovu ili izrazili nezadovoljstvo politikom premijera Kosova Albina Kurtija.

Francuska, Njemačka i Italija pokazuju rezervisaniji stav u pogledu stavljanja pitanja Kosova na dnevni red Komiteta ministara Savjeta Evrope, naveo je Maliqi dodajući da najglasnija u tom pravcu Francuska.

"Moguće je. Vjerujem da države koje podržavaju Kosovo, koje su glavne u Evropi kao što su Njemačka, Francuska i Britanija, ne žele da Kosovo propadne, odnosno da glasaju protiv prijema Kosova, već će možda to uraditi kao vid kazne i političke discipline ili izražavanja nezadovoljstva zbog gubitka povjerenja u premijera Kurtija", kazao je.

Kako dodaje, moguće je da i dalje postoji očekivanje da će premijer Kurti preduzeti potreban korak u vezi sa Zajednicom srpskih opština.

"Ostaje da se ovih dana vidi kakvi će biti njegovi koraci", rekao je Maliqi.

Izvor: Kosovo Online/VOA