Za žaljenje!

Premijer Kosova Albin Kurti nazvao je "apsurdnim" zahtjev Njemačke i Francuske da se nacrt statuta Asocijacije uputi Ustavnom sudu.

On je u govoru pred ministrima rekao da je za žaljenje nedostatak podrške "demokratskih država", piše Albanian post.

„Vlada Kosova ne može da šalje Ustavnom sudu dokumenta koja nije prihvatila i koja nisu zvanična. Ovaj zahtjev prema nama je bio i ostao apsurdan i uprkos tome, tri puta je tokom ovog procesa bilo pokušaja da se ovaj zahtjev uvede kao preduslov za članstvo”.

"Dva puta u komitetu za politička pitanja i demokratiju, 27. marta u Parizu i 16. aprila u Strazburu", rekao je Kurti.

Šef izvršne vlasti je ocenio da je novi uslov za Kosovo nepravedan, s obzirom na rangiranje u međunarodnim indeksima.

„S jedne strane, Kosovo napreduje iz godine u godinu u indeksima koje ocjenjuju prestižne nezavisne institucije, sa druge strane imamo napredan pravni sistem za manjine i Ustav koji je jednostrano unapredio obaveze koje proizilaze iz instrumenata Savjeta Evrope“.

Dodajući da "Vlada ne prihvata uslovljavanje članstva u Savjet Evrope sa Asocijaciom".

Prema njegovim riječima, ovaj uslov uopšte nije u skladu sa standardima Savjeta Evrope (SE).

“Nakon svog ovog puta praćenog kontinuiranim napretkom, ovih posljednjih sedmica suočili smo se s novim stanjem koje nema veze sa standardima implementacije u ovoj organizaciji. Nakon uslova da se sprovede presuda Ustavnog suda, čuli smo da postoje prestonice koje sada uslovljavaju finalizaciju procesa članstva slanjem dokumenta Ustavnom sudu Kosova”.

Izvor: Albanianpost.com/info-ks.net