Stručnjak za bezbjednost

Stručnjak za bezbjednost Fadil Kajtazi kaže da su narušeni odnosi Kosova i SAD, kao i da nije važno šta kaže premijer Albin Kurti, jeć će svakako Kosovo platiti račun, prenosi Gazeta Blic.

On je govorio i o izjavi zamjenika sekretara O'Brinea i naveo da ona pokazuje da su odnosi Kosova sa Amerikom ozbiljno kompromitovani.

Ističe da nije važno šta premijer Kurti kaže, jer će, prema njegovim riječima, Kosovo platiti ovaj račun.

"Izjava O'Briena je 'negativna nota' u odnosima sa SAD. Pokazalo se da su ovi odnosi ozbiljno narušeni, a time i politika nacionalne bezbjednosti. Ovaj kreirani izvještaj podsjeća na basnu o žabi koja nosi paket, jer ono što premijer Kurti kaže nije od važnosti. Kosovo će platiti račun", rekao je Kajtazi.

Dodaje da  je rat u Ukrajini najbolji primjer uticaja spoljne politike i ističe da je za to dobar primjer "oslobođenje Kosova".

"Osnovne stubove politike nacionalne bezbjednosti čine spoljna, ekonomska i odbrambena politika. Slučaj oslobođenja Kosova i aktuelni rat u Ukrajini najbolji su primjer šta znači spoljna politika i njen uticaj kao faktora nacionalne bezbjednosti", rekao je Kajtazi.

Izvor: Kosovo Online/Gazetablic