Degradacija

Opozicione stranke Demokratski savez Kosova, Demokratska partija Kosova i Alijansa za budućnost Kosova, navele su da za tri godine upravljanja Pokreta Samoopredjeljenja karakteristični skandali, neuspjesi, kao i zanemarivanje zdravstvenog sektora, prenosi Ekonomija onlajn.

Bivši ministar zdravlja Armend Zemaj rekao je da su tri godine izgubljene uz malo ulaganja i prioriteta i velikih intervencija.

„Bez ikakvog napretka u vezi sa zdravstvenim zakonom i zdravstvenim osiguranjem, zloupotrebe lijekova koje su postale prepreka i veliki hendikep u uslugama koje primaju pacijenti i građani Kosova“, rekao je on.

Zemaj je istakao da je vlast više zainteresovana za mešanje i nametanje ljudi u klinikama nego za pristojnu zastupljenost i dobro upravljanje zdravstvenim ustanovama.

Prema njegovim riječima, ovakva situacija je dovela do velikog egzodusa zdravstvenih radnika.

„Bjekstvo od ove klime je nastavljeno, da ne govorimo o ljekarima, gdje je njihov odlazak sve veći, nažalost, zbog ovakvog stanja koje se stvara posljednjih godina" rekao je Zemaj.

Poslanik PDK Bekim Haxhiu istakao je da su obećanja vlade o zdravstvu ostala samo obećanja i da nijedno od njih nije ispunjeno.

„U ove tri godine vidjeli smo skandale jedan za drugim u našem zdravstvu, skandale koji su šokirali naše mišljenje. Ubistvo trudnice ispred ginekologije, sakaćenje bebe u veš-mašini pećke bolnice, spaljivanje pacijentkinje na Klinici za psihijatriju, skandali su koji su u ove tri godine dominirali zdravstvenim sektorom“, naveo  je on.

Haxhiu je rekao da vlada već tri godine nije uspjela da usvoji nijedan zakon.

„Ova degradacija je nastavljena i neuspjehom u kapitalnim investicijama, u nabavci lijekova, medicinske opreme, a najbolniji danas ostaje neuspjeh u održavanju zdravstvenog okvira na Kosovu, pa se sa druge strane može ocjeniti kao upravljanje skandalima“, rekao je on.

Poslanik AAK Shemsedin Dreshaj rekao je da aktuelna vlada, iako je imala većinu u Skupštini, nije efikasna.

Dreshaj je dodao da vlast nije pokazala odgovarajuću efikasnost.

„Što se tiče osetljivih sektora, koji potpuno zabrinjavaju građane i društvo u zemlji, ova vlada nije pokazala odgovarajuću efikasnost, ni približno onome što navode“, rekao je Dreshaj.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online