Slučaj prijavio službenik banke

Policija Kosova je u Skenderaju uhapsila dvojicu osumnjičenih da su falsifikovali novac. Prethodno, službenik u banci u Prištini je prijavio sličan slučaj, o kojem Policija Kosova danas izvještava. Ukupna vrijednost ovih lažnih novčanica u dva odvojena slučaja je 5,033 eura.

U automobilu jednog od njih pronađene su falsifikovane novčanice i to  njih 475 po navodnih 5 eura, ukupne (lažne) vrijednosti 2.375, da bi potom, tokom pretresa stana jednog od osumnjičenih, pronađene kovanice sa sumom od 170 lažnih eura (3×20, 8×10, 6×5).

Međutim, pronađena su i dva uređaja za skeniranje i lap top.

Prethodno je 16. februara, službenik jedne od kosovskih banaka u Prištini, policiji prijavio da je u različitim vremenskim intervalima nepoznato lice deponovalo nekoliko kovanica i različitih novčanica (4×50, 4×20, 5×5€, 1087×2€), ukupne vrijednosti 2,479 eura, a za koje se sumnja da su falsifikovane. Falsifikovani novčići su zaplenjeni radi dalje istrage.

Takođe, prije dva dana, pripadnici Policije Kosova uhapsili su četvoricu državljana Albanije zbog više pd 24.000 falsifikovanih eura, a prije manje od četiri dana, jedan službenik banke u Podujevu predao je policiji 7.000 eura u kovanicama zbog sumnje da je čitava suma falsifikovana.

Distribucija lažnog novca na Kosovu je velik problem. Na Kosovu je inače prvo iz upotrebe povučena upravo kovanica od dva eura, a početkom ovog mjeseca, na snagu je stupila i Uredba o povlačenju novčanice od 500 eura a zbog distribucije falsifikovanog novca. U dnevnim izvještajima policije, gotovo se svakodnevno bilježe slučajevi falsifikovanih novčanica širom Kosova.