Lider AAK-a

Predsjednik Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj poručio je premijeru Kosova Albinu Kurtiju da ne "drži Kosovo za vrat" i prilagodi svoje odnose sa SAD kako bi Kosovo dobilo članstvo u NATO, prenosi Reporteri.

Haradinaj je tako reagovao zbog, kako kaže, zabrinjavajućih izjava američkog ambasadora na Kosovu Jeffa Hoveniera koji je rekao da je situacija sa dinarom nanela štetu partnerstvu SAD sa Kosovo.

"Vjerujem da svi mi na Kosovu treba da imamo jasne stavove, tako da se ne usuđujemo da ćutimo ako vidimo ambasadora na konferenciji za novinare, njegovu zabrinutost, njegovu emociju dok bolno govori ono što govori. Dakle, prije svega, pozvao sam premijera i predsjednicu da "ne drže Kosovo za vrat", odnosno da se vrate u pouzdan odnos sa Amerikom i da ciljaju pobedu svih pobjeda, a to je članstvo u NATO. Stranke dolaze i odlaze, ali Kosovo bez Amerike teško prolazi“, rekao je Haradinaj za Ekonomiju online.

Američki ambasador Jeff Hovenier demantovao je premijera Albina Kurtija, koji je odbacio sugestije pomoćnika američkog državnog sekretara Jamesa O'Briena da je Kosovo ugrozilo partnerstvo sa Sjedinjenim Državama nakon odluke o zabrani dinara.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri