Politika mu je djetinjasta

Bivša glavna pregovaračica Kosova u dijalogu Kosova i Srbije Edita Tahiri rekla je da je premijer Kosova Albin Kurti antiamerički nastrojen, prenosi Reporteri.

Ona je to kazala komentarišući loše odnose između Vlade Kosova i SAD.

"Kurti je bio antiamerički nastrojen otkako je stvoren Pokret Samoopredjeljenje. Da, Kurti je antiamerikanac. I on je uspio da svoje militante učini antiameričkim“, rekla je Tahiri.

Kurtijeve izjave da su SAD saveznik Kosova, nazvala je populističkim, a njegovu politiku smatra djetinjastom.

"Ako želite da zaštitite suverenitet svojim institucijama, kada je zemlja ugrožena kao što se desilo napadom u Banjskoj, nemojte tražiti pomoć od SAD. Kurtijeva politika je djetinjasta i njegov dolazak na čelo Kosova je katastrofa“, rekla je ona na TV 1.

Visoki američki zvaničnici su posljednjih dana kritikovali Vladu Kosova što je ignorisala američki zahtjev za odlaganje odluke za sprovođenje uredbe Centralne banke Kosova.

Pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju James O'Brien izjavio je u utorak da SAD možda neće tretirati Kosovo kao partnera ako donosi odluke bez konsultacija sa njim, nakon odluke o zabrani dinara.

U međuvremenu je američki ambasador na Kosovu Jeff Hovenier na konferenciji za novinare ponovio poziv Kosovu da odloži odluku o dinaru.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri