Diskriminacija

Savjet za zaštitu ljudskih prava i sloboda (KMDLNj), reagujući na jučerašnju smrt zatvorenika H.M, saopštio je da su značajnom broju zatvorenika povređena ljudska prava i istakao da je zbog nepostojanja uslova uskraćeno pravo na zdravstveni tretman zatvorenicima, prenosi Koha.

Kako navode, smrt zatvorenika H.M. zabrinjavajuća je jer nije dobio adekvatan tretman koji iziskuju ozbiljni problemi koje je imao.

Podsjećaju da se u pritvorskim ustanovama na Kosovu značajan broj zatvorenika drži uz potpunu povredu ljudskih prava jer boluju od neizlečivih bolesti ili imaju ozbiljne mentalne smetnje, a nije im dostupan potreban nadzor 24 sata dnevno ili nekoliko sati.

Zatvorenik je, kako je saopšteno iz Savjeta, imao ozbiljne zdravstvene probleme, ali mu sudija nije odgovorio na zahtjev.

Savjet je zatražio stručnu istragu o tom slučaju dodajući da poslanici Skupštine Kosova treba da traže formiranje istražne komisije za smrt i samoubistva zatvorenika, "čak i ako ne glasaju za sporazum o zatvorima sa Danskom".

"Dok kosovski zatvorenici umiru ili se samoubijaju zbog nepostojanja odgovarajućeg zdravstvenog tretmana, u zatvoru u Gnjilanu se radi renoviranje uz koje će zdravstvena zaštita za zatvorenike koji nisu Danci, a koji će se kupovati iz Danske, biti po danskim standardima. Kakva diskriminacija", stoji u reagovanju.
 
Izvor: Kosovo Online/Koha ditore