Usaglašavanje dogovora

Ministar pravde Danske Peter Humelgard posjetio je Kosovo povodom usaglašavanje dogovora da se iz Danske premjesti oko 300 zatvorenika na izdržavanje kazne na Kosovo.

U vezi ovog sporazuma, koji je od jula blokiran u Skupštini Kosova, ministarka pravde Albulena Haxhiu najavila je novo glasanje na sjednici u četvrtak.

Danska je 27. aprila prošle godine potpisala sporazum o dovođenju 300 zatvorenika na Kosovo u nastojanju da smanji prenatrpanost u danskim zatvorima.

Ministar Humelgard, tim povodom je rekao da je bilo konkretnih sastanaka sa zvaničnicima vlade i prestavnicima najvećih opozicionih partija, a poruka je da oni žele ovo partnerstvo. Humelgard je optimista da će se o sporazumu o zatvorenicima uskoro glasati.

"Za našu vladu, plan je dio napora da se stvori prostor u danskim zatvorima, koji su pod pritiskom kapaciteta i smanjenog broja osoblja jer ima sve manje zatvorskih službenika. Dakle, kriminalci osuđeni na deportaciju treba da se nastanjuju negdje drugdje prije nego što odu u zemlju porijekla“, rekao je ministar.

Dodao je da postoji jasan i potpun vodič, a jedino još Skupština Kosova mora da ratifikuje ugovor.

"Ne mogu ništa drugo da kažem osim što se nadam da će to uskoro biti stavljeno na glasanje u parlamentu. Čim parlament ratifikuje sporazum, pristupićemo rekonstrukciji zatvorskih prostorija na Kosovu tako da budu u skladu sa danskim standardima“, naglasio je Humelgard.

Kosovo i Danska su 20. decembra 2021. potpisale pismo saglasnosti, prema kojem će 300 zatvorskih ćelija na Kosovu biti dato na korišćenje državi Danskoj. Za ovaj zajam, prema pismu saglasnosti, očekuje se da će Kosovo dobiti 210 miliona eura tokom naredne decenije. Povodom sastanka i dogovora, u utorak se oglasilo i Ministarstvo pravde.

U objavi na Facebooku, navedeno je da je ministarka Haxhiu i njen danski kolega Peter Humelgard razgovarali o značaju ratifikacije Sporazuma između Kosova i Kraljevine Danske za korišćenje zatvorskih prostorija u Gnjilanu.

Haxhiu je u objavi na Facebooku objavila da je obavjestila ministra Humelgarda da je Kosovska popravna služba već započela procedure za izradu tehničkih specifikacija za usvajanje stambenih prostora, kao i za zapošljavanje dodatnog osoblja.

"Na plenarnoj sjednici 15. februara o sporazumu će raspravljati i glasati narodni poslanici. Ministarstvo pravde ostaje posvećeno jačanju saradnje sa prijateljskim zemljama kao što je Kraljevina Danska“, istakla je Haxhiu.

Inače, od jula mjeseca, zbog blokade međunarodnih ugovora, ovaj sporazum je ostao neratifikovan. Poslije višemesečnog zastoja, sporazum je kao tačka dnevnog reda Skupštine Kosova određen za četvrtak, 15. februar. U njemu se navodi da će Vlada Kosova ponuditi Kraljevini Danskoj kapacitete zatvora, odnosno popravne ustanove u Gnjilanu za 300 zatvorenika, radi izvršenja danskih kazni. Izvršiće se i prilagođavanja neophodna za bilo koji objekat kako bi se osiguralo da je u skladu sa danskim zakonima i standardima.

"Vlada Danske namjerava da plati godišnju naknadu za korišćenje zatvora od 15.000.000 eura u zavisnosti od broja zatvorenika za koje je objekat prilagođen danskim pravilima i propisima, uz smanjenu naknadu za 12 mjeseci zatvora tokom prve godine kada je u toku prelazni rok. Danska vlada takođe namjerava da plati početnu naknadu od 5.000.000 eura za pokriće prelaznog perioda dok se zatvor ne završi i popuni. Ove naknade će pokriti sve troškove vezane za takav sporazum“, navodi se u sporazumu između dvije države.

Izvor: Kosovo Online