Istraga inspektora

Albanski zatvorenici koji su pristali da budu deportovani po ubrzanom postupku, nepotrebno su zadržani u engleskim zatvorima, gde nisu poštovana njihova ljudska prava i potrebe za privatnošću, ukazao je poslije istrage glavni inspektor unutrašnjih poslova za zatvore Ujedinjenog Kraljevstva Charley Taylor, prenosi Reporteri.

Britansko Ministarstvo unutrašnjih poslova potpisalo je u decembru 2022. godine sa Albanijom sporazum o nadzoru deportacije albanskih državljana koji su ilegalno ušli u Britaniju.

Tokom 2022. godine došlo je do povećanja broja Albanaca koji studiraju u Britaniji, gdje su stigli preko Kanala sa Francuskom. Prije dve godine, Albanci su činili više od četvrtine od 45.774 ljudi koji su splavovima stigli u Ujedinjeno Kraljevstvo.

"Inspektori su utvrdili da su mnogi Albanci nedjeljama boravili u centrima iako su tražili da se vrate, a informacije o njihovoj želji nisu bile dovoljne", rekao je glavni inspektor Charley Taylor.

Nalazi su zasnovani na decembarskoj inspekciji. Inspektori su tokom ovog mjeseca nadgledali deportaciju 73 Albanca koji su otišli iz Londona u Tiranu. Njih 50 se dobrovoljno vratilo.

Većina ilegalnih Albanaca rekla je inspektorima da se nisu konsultovali sa advokatima, jer su izabrali dobrovoljni povratak.

"Neki od njih su bili veoma nezadovoljni jer su morali da čekaju više od mjesec dana u centrima prije nego što obezbjede povratni let, uprkos tome što su ranije pristali da odu", navodi se u izvještaju inspektora.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri