Sjednica SB UN

Bivši zamjenik ministra spolјnih poslova Anton Berisha ocjenio je da je sjednica Savjeta bezbjednosti UN bila diplomatski poraz Kosova i za to optužio premijera Albina Kurtija ocjenivši da Zapad i SAD "ne dozvolјavaju "avanturiste' koji potkopavaju projekte vezane za Kosovo i region”, prenosi Klan Kosova.

Berisha smatra da je sjednica Savjeta bezbjednosti UN bila diplomatski gubitak za Kosovo zato što su se na njoj razmatrala unutrašnja pitanjima zemlje i “razgovaralo se u negativnom kontekstu djelovanja Vlade Kosova“.

Naveo je da u trenutku kada postoje veliki diplomatski i strateški sukobi između SAD i Rusije, ove zemlјe su se dogovorile zajedno sa Francuskom i Velikom Britanijom i Kinom da razgovaraju o Kosovu.

To je prema njegovom mišlјenju pokazatelј da je „Kosovo na najnižem nivou u odnosu na strane saveznika i da je sjednica Savjeta bezbjednosti bila “ozbilјna primedba, udarac, težak šamar za Kosovo“.

On je rekao da Kosovo, odnosno vlada, može da razvija "populističku politiku i primitivnu politiku unutar sebe".

Berisha je naveo da je ta logika primitivna i da se kao takva nekada razvijala prema nama.

“Zapad i SAD neće dozvoliti da dugoročni projekat vezan za Kosovo i region destabilizuje avanturiste koji podrivaju sve projekte i sami donose odluke, bez ikakve koordinacije“, rekao je Berisha.

Komentarišući Kurtijev govor, Berisha je rekao da se premijer na sjednici SB UN ponašao “kao da sedi i razgovara sa svojim biračima zato što je to za njega politička igra”.

Izvor: Kosovo Online/RTV Dukađini