Politički analitičar

Izvještaj premijera Albina Kurtija na sjednici Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih Nacija bio je argumentovan, tvrdi politički analitičar Fidan Ukaj, nasuprot govoru predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je, kako tvrdi, bio propaganda.

Ukaj ističe da je Vučić na sjednici SB UN dramatizovao pitanje dinara, uz tvrdnje da će, kako je rekao, zbog zaustavljene cirkulacije dinara posljedice imati srpska zajednica na Kosovu.

“Mislim da je to velika neistina, jer srpski građani koji žive na Kosovu sada imaju otvorene bankovne račune i dobijaju i penzije od kosovskih institucija, takođe dobijaju i grantove koje im daje vlada Kosova. Kao što nisu zabranjene uplate američkim dolarom, britanskom funtom ili albanskim lekama na bankovne račune građana Kosova, nije zabranjena ni uplata dinara na bankovne račune, koje poslije naravno treba svakako konvertovati u eure, jer Ustav Kosova ne priznaje ni jednu drugu monetu. Ne postoji uredba Centralne banke Kosova u kojoj stoji da se zabranjuje posebno dinar, ili dolar, ili leka, već kaže da se treba poštovati Ustav i da postoji samo jedna zvanična moneta, a zvančina moneta u Republici Kosovo je euro”, rekao je Ukaj.

Ukaj ističe da Srbima na Kosovu finansijska podrška od Srbije nije zabranjena, već da moraju poštovati propise Centralne banke Kosova.

“Ova mogućnost da se primaju penzije, socijalna pomoć, finansiranje za vrtiće, bolnice u srpskoj zajednici, nije zabranjena ni novom uredbom, niti je ikada bila zabranjena, već se sada traži da to finansiranje bude prema uredbi Centralne banke Kosova, u skladu sa zakonodavstvom na snazi, Ustavom i da se otvore bankovni račune u institucijama akreditovanim na Kosovu kako bi građani iz srpske zajednice koji žive na Kosovu dobijali tu ekonomsku pomoć koju im daje Srbija. Da se eliminiše taj neformalni dolazak dinara kamionom ili kombijem da bi bio deponovan u trezoru u Leposaviću, a zatim se veliki dio tog novca davao na ruke građanima iz srpske zajednice ili kroz poštu Srbije koja je postojala na Kosovu”, rekao je Ukaj.

On ističe da Srbi na Kosovu ne gube ništa novom uredbom Centralne banke Kosova.

“Mislim da dobijanje para na bankovni račun, tih prihoda koje dobijaju od Srbije i koji im pripadaju, predstavlja dobitak za srpske građane, kao i eliminaciju neformalnosti i takođe eliminaciju sumnjivih finansiranja grupa za koje je sada dokazano da su bile problematične i za samu srpsku zajednicu, kao što je posljednji slučaj sa Banjskom, teroristički napad koji se desio tamo”, rekao je Ukaj.
 
Izvor: Kosovo Online