Ćorsokak u pregovorima

Poznati austrijski diplomata Wolfgang Petritsch rekao je da je odluka Kosova da zabrani srpski dinar politički nekorektna.

On je u intervjuu za RTK rekao da Kosovo ima pravo u smislu ustavnosti na takvu odluku, ali prema njegovim riječima, tako nešto nije trebalo da dođe u ovom periodu.

"Formalno, Kosovo ima pravo da odlučuje o korišćenju eura kao jedinstvene valute. Ali, sa političke tačke gledišta, ne vjerujem da je mudra odluka da se to sada uradi, jer postoji veliki ćorsokak u pregovorima. Vjerujem da je premijer Kurti to trebalo da uradi u vezi sa EU“, naglasio je Petritsch.

Na pitanje o mjerama EU protiv Kosova, Petritsch je rekao da se uopšte ne slaže sa restriktivnim mjerama ni prema Kosovu ni prema Srbiji.

"Vjerujem da EU treba da ide napred u pozitivnom duhu. Skeptičan sam da ove kaznene mjere imaju bilo kakvo značenje“, rekao je on.

Austrijski diplomata pozvao je premijera Kurtija da napravi korak napred ka stvaranju Asocijacije.

"Bilo bi u interesu zemlje da bude fleksibilnija u pogledu prihvatanja prava manjina, ali to ne znači da će te manjine tada vladati cijelom državom. Udruženje bi trebalo da bude veoma korisno jer bi novac iz Beograda koji ulazi na Kosovo, kada Asocijacija postoji, onda bi morao da ide preko Prištine. Bilo bi više transparentnosti i odgovornosti. To bi olakšalo normalizaciju odnosa“, dodao je on.

On je rekao da napad od 24. septembra treba da se istraži i da odgovaraju ljudi koji stoje iza tog napada, jer bi Kosovo trebalo da postane članica UN, a kad tad i EU.