Dobra odluka

Suština odluke Centralne banke Kosova jeste suzbijanje falsifikovanja novčanica, izjavio je u Jutarnjem programu RTK2 politički analitičar Mazllum Baraliu. Govoreći o prošlonedjeljnim policijskim akcijama, naglasio je da su u pitanju regularne akcije u neregularnim institucijama.

Komentarišući odluku Centralne banke Kosova o ukidanju dinara kao platežnog sredstva na Kosovu, politički analitičar Mazllum Baraliu je u Jutarnjem programu RTK2 ocjenio da je riječ o „dobroj odluci koja ima za cilj suzbijanje falsifikovanja novca“.

„Smatralo se da godišnje osam stotina miliona dinara dođe na Kosovo, a od toga se samo dvesta potroši ovdje, za potrebe kategorija radnika srpske nacionalnosti, sve ostalo se vraća drugim kanalima, tako da je Centralna banka morala da sprovede ono što je zakonom predviđeno, da se kanalizuju platežna sredstva preko institucija. To je suština ove odluke“, izjavio je Baraliu.

Baraliu ocjenjuje da su prošlonedjeljne akcije Policije Kosova u Goraždevcu, Osojanu i Vidnaju u skladu sa obećanjem atuelne vlasti da će se borbom protiv kriminala i korupcije zalagati za sprovođenje zakona.

„Ove privremene institucije, to su paralelne opštine koje su 25 godina radile, to je nelegalno. Svaki građanin ove zemlje ima pravo da ima državljanstvo i Srbije i Kosova, govorim o srpskoj zajednici, ali kada se radi ovdje, svaka zemlja bilo gdje u svijetu ne dozvoljava paralelne organe. I to nisu privremeni organi, ne može nešto biti privremeno 25 godina, nego su bile paralelne nelegalne opštine koje su zapravo samo parcijalno izdavale neke potvrde, dokumenta“, rekao je Baraliu u Jutarnjem programu RTK2.

Osvrnuvši se na dijalog Kosova i Srbije koji se vodi u Briselu pod vođstvom EU, Baraljiu smatra da skoro neće biti nastavljen.