Brisel

Nije postignut dogovor o pronalasku prelaznog rješenja za primjenu uredbe Centralne Banke Kosova kojom se ukida korišćenje dinara za gotovinska plaćanja, potvrdili su glavni pregovarači obe zemlje koji su se međusobno optuživali za nedostatak volje da se nađe rješenje.

Naredni sastanak će biti održan za dvije nedjelje, najvjerovatnije 18. aprila. Prema nezvaničnim naznakama, naredni susret bi trebao biti i posljednji.

Glavni pregovarač iz Srbije Petar Petković je novinarima rekao da je beogradska strana ponovila "izbalansiran prijedlog koji podrazumijeva izbalansirano rješenje". 

"Nije bilo dovoljno volje od strane Prištine", kazao je Petković.

Kosovski pregovarač Besnik Bislimi je potvrdio da je evropski posrednik Miroslav Lajčak izašao sa "konsolidovanim rješenjem" oko kojeg srpska strana treba tek da se izjasni i da je to razlog zašto je dogovoren novi susret.

Bislimi tvrdi da se beogradska strana tokom razgovora bavila samo licenciranjem Poštanske banke. Prema kosovskom pregovaraču, u pravnom smislu Poštanska banka ne postoji na Kosovu.

"Nešto što nije legalno ne može da bude dio rješenja", izjavio je Bislimi dodajući da je Miroslav Lajčak preneo ovo stajalište srpskoj delegaciji.

Ovo je treći sastanak u manje od mjesec dana Petkovića i Bislimija u cilju prevazilaženja razlika koje se odnose sa gotovinsko plaćanje dinarom na sjeveru Kosova.