Zabrinutost

Analitičar Vehbi Kajtazi reagovao je na izjavu američkog ambasadora na Kosovu Jeffa Hoveniera, koji je preneo zabrinutost SAD zbog posljednjih poteza Vlade Kosova, ocjenjujući da Kosovo gubi glavnog saveznika koji im je, kako je dodao, doneo slobodu i nezavisnost.

Kajtazi je na Facebooku upitao i da li je opoziciji promakla ta reakcija američkog ambasadora i da li im nije očigledno da je Amerika vladi Albina Kurtija zadala najteži udarac.

"Kako ćutite danas kada vidite da Kosovo gubi glavnog saveznika koji nam je doneo slobodu i nezavisnost? Šta će nam opozicija kada čeka da Amerika skine Kurtija sa vlasti? Šta će nam opozicija kada očekuje da Kurti izgubi podršku zbog svojih grešaka?", naveo je Kajtazi.

Kako je dodao, opozicija koja čeka da se vlast servira na tacni, ne zaslužuje ni podršku, ni dolazak na vlast.

"Ako Kurti nanosi toliku štetu zemlji, opozicija je saučesnik u ovom zločinu", naglasio je Kajtazi.

Hovenier je preneo da je Vlada Sjedinjenih Država duboko zabrinuta zbog nedavnih postupaka Vlade Kosova koji imaju direktan i negativan efekat na pripadnike etničkih Srba i drugih manjinskih zajednica na Kosovu.

U izjavi objavljenoj sinoć na društvenoj mreži “X” Hovenier je naveo da ove akcije nepotrebno podižu etničke tenzije i kao posljedicu ograničavaju mogućnosti Sjedinjenih Država da služe kao efikasan zagovornik Kosova u međunarodnoj areni.

Izvor: Kosovo Online