Najveća šteta

Bivši predsjednik Privredne komore Kosova Safet Gërxhalliu reagovao je na odluku Centralne banke Kosova da zabrani upotrebu dinara u zemlji navodeći da je ta odluka najbolji poklon Srbiji i neprijateljima Kosova, prenosi Ekonomija onlajn.

Gërxhalliu kaže da je su kaznene mjere Evropske unije i eksperimentisanje sa regulacijom poput te u vezi dinara, najveća šteta koja se može naneti Kosovu, bilo u ekonomskom, političkom, integracijskom ili čak imidžnom smislu.

"To govorim na osnovu činjenice da na Kosovu imamo zakone i propise koji regulišu bankarski sistem. Postoje zakoni iz 1999. godine, postoje oni iz 2002. godine, postoji Ustav Republike Kosovo i određeni članovi za rad Centralne banke Kosova", naveo je Gërxhalliu.

Podsjećajući da je krajem januara istekla i licenca Komercijalnoj banci Srbije, smatra da je to bio zamah da se tiho ostvari cilj da na Kosovu bude samo jedna valuta plaćanja kako je to zakonski definisano i da to bi bili euri.

"Ono što više zabrinjava je činjenica da se takav korak desio u vrijeme kada je Kosovo bilo pod sankcijama ili pod mjerama Evropske unije, sankcijama koje su zaista nanele štetu Kosovu na mnogo načina, posebno u ekonomskom aspektu. Kosovo je krivo za nešto što odgovara samo Srbiji i neprijateljima Kosova gdje god da se nalaze u svijetu", dodao je.

Prema njegovim riječima, dijalog Kosova i Srbije dobiće novu temu na dnevnom redu koja se odnosi na dinar.

"Mi nećemo imati diplomatsku moć da nametnemo izbore i svaki izbor nametnut iz inostranstva može biti povreda suvereniteta Republike Kosovo. Ovim se postavlja pitanje ko savetuje Centralnu banku Kosova i Vladu Kosova da ovako postupe, da donose odluke koje do te mjere štete našoj zemlji!? Takve odluke guše budućnost i evropsku perspektivu", naveo je.

Gërxhalliu ukazuje da se sve to dešava u trenutku kada se očekivalo jačanje partnerstva sa Natoom, očekivalo se članstvo u Evropskom savjetu, u vrijeme kada se planiraju milijarde eura pomoći i podrške Zapadnom Balkanu u okviru Berlinskog procesa, u trenutku kada počinje porast pritiska na Srbiju za destruktivni pristup u dijalogu sa Kosovom i protiv proruskog opredjeljenja Srbije.

"Republika Kosovo je stvorena u partnerstvu sa međunarodnim prijateljima, a posebno uz pomoć prijateljskih evropskih zemalja i Sjedinjenih Američkih Država", podsjetio je Gërxhalliu.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online