Ekonomski stručnjak

Ekonomski stručnjak Safet Gërxhallliu ocjenio je da su pred građanima Kosova ekonomski veoma izazovni mjeseci i dodao da se problem ne može da bude riješen ukoliko se negira da kriza postoji.

Gërxhallliu podsjeća da, dok se cijela Evropa bori sa krizom, vlast na Kosovu promoviše svoj politički učinak i govori o postignutim ekonomskim rezultatima, zanemarujući da postoji kriza.

"Kriza je tu jer je nivo inflacije na Kosovu, 19,2 odsto, a u Evropi 9,4 odsto, dok je u Sjedinjenim Amričkim Državama u 9,1 osto., Sve su to države partneri Kosova, i u tom kontekstu sigurno to najbolje osjećaju građani Kosova, koji ono što su prije par mjeseci kupovali za 100 eura danas ne mogu da kupe za 150 eura", objašnjava Gërxhallliu.

Gërxhallliu smatra da je nerednih nekoliko mjeseci izazov za Kosovo, zbog restrikcije struje ili mogućeg poskupljenja električne energije, što će prema mišljenju Gërxhallliua najviše direktno uticati na siromašnije slojeve društva.

"Na Kosovu postoje ili bogati ili siromašni. Ono što mene brine što ljudi odlaze sa Kosova i postavlja se pitanje kome će trebati Kosovo ako ne bude građana", kazao je Gërxhallliu.

Gërxhallliu je mišljenja da je vrijeme da ekonomiju na Kosovu vode stručnjaci, a ne političari.

"Vrijeme je da se ekonomija odvoji od politike, a ne da političari donose ekonomske odluke. Vrijeme je za rekaciju, jer se plašim da sve više gubimo vremena negirajući krzu, dok ona smo ojačava i otežava život građana Kosova", zaključio je Gërxhallliu.

Izvor: Kosovo Online