Rezultat inflacije

Bivši predsjednik Privredne komore Kosova Safet Gërxhaliu izjavio je da je planirani kosovski budžet za 2023. godinu od 3,2 milijarde eura došao kao rezultat inflacije i poskupljenja i poručio da on treba da bude u funkciji ekonomskog razvoja, a ne samo partijske političke euforije, prenosi Ekonomija onlajn.

Kako smatra, potrebno je više dijaloga i transparentnosti, a ne političke i partijske euforije.

Gërxhaliu je naglasio da je, nažalost, privatni sektor zanemaren, dodajući da ga raduje činjenica da se povećavaju ulaganja u zdravstvo, obrazovanje i bezbjednost.

"U okolnostima u kojima se Kosovo nalazi, nema razloga za euforiju. Takav budžet je očekivan zahvaljujući inflaciji i rastu cijena koje su u pojedinim trenucima prelazile 100 odsto", rekao je Gërxhaliu u intervjuu za Ekonomiju onlajn.

On smatra i da je izostala prava debata o predloženom budžetu za iduću godinu.

"Ovo je vrijeme kada treba da bude više dijaloga i transparentnosti i da budžet bude u funkciji ekonomskog razvoja, a ne samo partijske političke euforije. Ono što smo 2021. godine kupovali sa 100 eura, ove godine ne možemo da kupimo sa 200 eura i sve je to uticalo na povećanje budžeta u finansijskom smislu", rekao je Gërxhaliu.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online