Produbljivanje konflikta

Bivši izaslanik Evropske unije za Kosovo Wolfgang Petrich ocjenio je da odluka Kosova o zabrani upotrebe dinara na Kosovu politički nije bila pametna, jer samo dodatno produbljuje konflikt.

U izjavi za Kosovo onlajn, Petrich je ukazao da se mora sprečiti da dođe do pogoršnja bezbjednosne situacije.

Komentarišući odluku Centralne banke Kosova da zabrani korišćenje dinara, Petrich kaže da je ta mjera "formalno korektna", jer ako Kosovo sebe vidi kao suverenu državu, onda može na svojoj teritoriji imati valutu za koju se odluči, ali ističe da ta odluka politički nije pametna.

Tu pravi paralelu sa situacijom u Bosni i Hercegovine pred uvođenje konvertibilne marke kao valute u toj zemlji.

"U Bosni i Hercegovini su imali kunu i dinar i zato je uvedena konvertibilna marka. Poslije Kosova sam bio u BiH, i sjećam se koliko je bilo teško uvjeriti ljude da prihvate jedinstvenu valutu... To je formalna strana, praktično, a politička strana nije dobra. Ne bi trebalo donositi odluku za koju se zna da produbljuje konflikt", napomenuo je Petrich.

Zato je uvjeren da je potrebno da pregovori što brže napreduju i zbog toga apeluje na Brisel, na specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka i šefa evropske diplomatije Josepa Borella, jer je potrebno ponovo uneti dinamiku u pregovore.

"Da li će ove godine moći da se postigne okončanje pregovora? Sumnjam. Previše je izbora u Evropi, u EU, Austriji, SAD. Ali, vjerujem da Evropa mora apelovati na obe strane da ne preduzimaju nepromišljene korake. To se sada desilo sa valutom. Pokušaće se pronaći prelazno rješenje. Dakle, politički nije bilo pametno, ali formalno suverena država može da donosi takve odluke", smatra Petrich.

Kada je riječ o reakciji međunarodne zajednice, budući da su SAD i EU apelovale na Kosovo da ne sprovodi tu odluku, o šta se Kosovo oglušilo, ali i o činjenici da je kosovska vlast proteklih dana upadala i zatvarala srpske institucije, poput ambulante u Prištini - što sve otvara pitanje da je Kurti zainteresovan za dijalog i rješenje sa Srbijom, Petrich kaže da pojedine njegove izjave i potezi ne doprinose kompromisu.

"Poznajem Kurtija dugo godina. On ima čvrsto, odlično političko razmišljanje. Što pregovore s njim ne čini lakšim. Pošto je pametan, uvijek nalazi mogućnosti da Beogradu pokaže ko je on i šta mu je politika. Nažalost, to nije dobro kada treba pronaći kompromis i kada se ne sme dozvoliti da se podstaknu nove tenzije. Po svaku cijenu mora da se spreči pogoršnje bezbjednosne situacije", upozorio je predsjednik "Marshal fonda" u Austriji.

Zato, navodi, Kosovo treba snažno govoriti da ne preduzimaju nepromišljenje akcije, jer to može da bude loše.

Na pitanje da li je, pak, reakcija međunarodne zajednice samo prividna, kaže da mu se čini da međunarodna zajednica ne pristupa punom odlučnošću u sprečavanju nepovoljnih stvari, jer je, na primjer, poznato da EU ne sprovodi odluke sa odlučnošću, kada predstoje izbori.

"Kod međunarodne zajednice, posebno u EU, neposredno pred izbore, nakon kojih ćemo dobiti i novu Evropsku komisiju, visokog predstavnika za spoljnu i bezbjednosnu politiku, a možda i novog pregovarača umjesto Miroslava Lajčaka, imam utisak da se ne pristupa punom odlučnošću u sprečavanju nepovoljnih stvari. Poznato je u EU kada predstoje izbori više se ne sprovodi politika sa takvom odlučnošću. Nažalost", konstatovao je Petrich.

Smatra da od obe strane treba zahtjevati uzdržanost, kako se ne bi dospelo u politički ćorsokak, koji bi mogao voditi ka vojnoj eskalaciji.

"To se mora sprečiti po svaku cijenu. Apelujem na odgovornost uključenih političara", upozorio je Petrich.

Na pitanje šta se na Balkanu može očekivati od izbora u EU, s obzirom na rast popularnosti desnice, odgovara izražavajući zabrinutost po pitanju ishoda izbora u EU, kao i poslije američkih izbora u novembru.

"To bi moglo cijelu stvar dovesti u novu situaciju, za koju se nadam da neće biti na teret Zapadnog Balkana, Srbije, Kosova, Bosne i Hercegovine. Treba razumeti da nacionalistička politika, kao i Trumpova politika "Amerika prvo", podrazumevaju stvari koje na prvi pogled dobro izgledaju, ali na kraju štete. Posebno na Zapadnom Balkanu, gdje se radi na integraciji regiona u EU, na jačanju Unije konsolidacijom teritorije... To nije proširenje, jer je Zapadni Balkan okružen državama EU i to ne sme da se zaboravi", rekao je Petrich.

On na Kosovo apeluje da vodi politiku kompromisa, a na Srbiju - da ima hrabrosti da spozna da, dugoročno posmatrano, Srbija i srpski narod u drugim državama mogu biti ujedinjeni samo u Evropi, a ne negdje drugo.

"Time bi se problem Republike Srpske i problem Kosova, olakšali. Neće se taj problem automatski rješiti, ali ako ste u istoj zajednici, lakše je regulisati probleme", rekao je Petrich.

Izvor: Kosovo Online