Stotine pripadnika Kosovskih bezbjednosnih snaga, iz svih rangova, podnelo je pojedinačne tužbe protiv Vlade Kosova.

Prema tužbama do kojih je došao portal Albanian post, vojnici KSB-a tuže vladu nakon što im je nezakonito uskratila povećanje plata i druge naknade.

Ova prava su im pripala Uredbom „O platama, naknadama za plate i drugim naknadama u Ministarstvu odbrane i Kosovskim bezbjednosnim snagama za povećanje plata u KBS“, koju je donela Vlada Kosova 22. januara 2020. godine, sa brojem "02/2020".

Ali ta uredba nikada nije primjenjena i pripadnici KBS-a još nisu dobili razliku u platama na koju su po njoj imali pravo, kao ni jubilarne plate.

S druge strane, aktuelna Vlada je 28. jula 2021. godine donijela odluku sa brojem "10/21" kojom se suspenduje propis "02/2020".

Sada su pripadnici KSB-a počeli da traže ostvarivanje svojih prava pravnim i sudskim putem, tužeći Vladu Republike Kosovo za prava koja moraju da ostvare za razliku u platama i jubilarnim platama.

Albanian Post je osigurao nekoliko tužbi od stotina sličnih.

Zbog straha da za njih može doći do posljedica i osvete, odlučeno je da se osnovni podaci izbrišu.

Prema jednoj od tužbi, tužilac je "specijalista, sa 11 godina dokazanog radnog iskustva".

On tuži Vladu Kosova jer "od stupanja na snagu uredbe tuženom nije povećana plata za stručno usavršavanje i jubilarnu nagradu".



Kako se u tužbi precizira, „tužitelj podiže tužbu na osnovu pravnog osnova Zakona o službi u Kosovskim bezbjednosnim snagama, u kojem je utvrđeno da svi pripadnici KSB-a imaju pravo na platu, dodatke na platu i druge vrste naknade i da se plate, dodaci na platu i druge naknade utvrđuju i isplaćuju u skladu sa odredbama utvrđenim važećim zakonodavstvom, posebnim podzakonskim aktom koji donosi Vlada”.

Advokat Naim Rudari, koji već ima na desetine vojnika KSB-a kao klijente za ovaj slučaj, rekao je za Albanian Post da "svaki dan imam kontakte i da je svaki pripadnik KBS-a zainteresovan da podnese tužbu".

„U procesu koji je u toku, imamo oko 40, ali svaki dan nas kontaktiraju za nove slučajeve“, rekao je Rudari za Albanian Post.

"Vjerujem da će svi tužiti", dodao je on.

Naime, neki koji su ranije podnijeli tužbu su već prihvaćeni i imaju prvostepenu presudu.

Rudari je dodao da u njegovoj advokatskoj kancelariji "kontinuirano kontaktiramo danima".

Ukoliko vojnici KBS-a dobiju slučajeve na sudu, kako se očekuje, Vlada Kosova će biti u obavezi da isplati razliku u iznosima i jubilarne nagrade za onoliko godina radnog staža koliko imaju tužioci.



U slučaju tužbe koje je osigurao portal Albanian Post, radi se o „10 godina radnog staža, ukupan iznos, sve to sa zakonskom kamatom od dana podnošenja tužbe, do konačne isplate, kao i troškovi postupka spora" i drugi troškovi.

Albanian Post dugo je izvještavao o velikom nezadovoljstvu u KBS-u, koje je dovelo i do odlaska velikog broja pripadnika iz redova vojske.

Samo 2022. godine, zbog "nepotizma malih plata", otišlo je 127 vojnika, što se za malu vojsku poput kosovske smatra alarmantnim brojem.