Poslanik LDK-a

Poslanik Demokratskog saveza Kosova Anton Quni ukazao je u izjavi za Gazetu Blic, a povodom upozorenja američkog ambasadora na Kosovu Jeffa Hoveniera da su SAD zabrinute zbog odluke u vezi sa upotrebom dinara, da događaji iz prošlosti pokazuju da su odluke Vlade Kosova koje nisu u skladu sa stavovima saveznika - štetne za Kosovo.

Podsjetio je da su Kosovu čak zbog takvih odluka uvedene i sankcije.

"Događaji i iskustva iz prošlosti nam pokazuju da odluke i postupci Vlade, koji su u suprotnosti sa stavovima naših saveznika, stvaraju loše mišljenje o Kosovu, a dovode i do uvođenja sankcija i isključenja iz međunarodnih događaja, kao što je vježba 'Branilac 2023'. Takođe, ova odstupanja od osovine Moskva-Beograd shvaćena su kao dobra prilika za destabilizaciju bezbjednosne situacije na Kosovu i regionu, o čemu je svjedočio i upad terorističkih i paravojnih formacija na sjeverni dio Kosova", kazao je Quni.

Ističe da Vlada mora da koordiniše sa međunarodnim partnerima donošenje značajnih odluka za nacionalnu bezbjednost.

"Zbog toga, svaka akcija Vlade Kosova od značaja za nacionalnu bezbjednost treba da bude dobro koordinirana sa našim strateškim partnerima, a posebno sa SAD, koje svojim kapacitetima mogu da upravljaju najsloženijim situacijama", kazao je Quni.

Izvor: Kosovo Online/Gazetablic