Usaglašavanje sa međunarodnim faktorom

Agim Shahini iz Poslovne alijanse Kosova je povodom odluke Vlade Kosova u vezi dinara istakao da je važno da Kosovo koordinira sa međunarodnim faktorom kako ne bi došlo do još većih razdora u odnosima sa partnerima, prenosi Abc news.

"Odluka Centralne banke Kosova je legalna odluka i problem je što se primjenljivost može učiniti legitimnom. Za Srbe, kojih ima više od 50.000, to bi moglo da izazove problem. Ova odluka ima zamerke, ali kosovski faktor mora da se usaglasi sa međunarodnim faktorom kako ne bi došlo do daljeg zahlađenja odnosa. Najbolje bi bilo da se odloži implementacija odluke Centralne banke Kosova i omogući da građani i institucije Srbije dobiju potrebne licence. Pošto smo danas pod sankcijama osam mjeseci i ovo je veliki gubitak za nas. Tako da bi odlaganje ovog procesa bilo najbolje rješenje", rekao je između ostalog Shahini.

Ambasadori zemalja Kvinte zatražili su da Kosovo obustavi primjenu uredbe Centralne banke Kosova koja predviđa da je jedina valuta na Kosovu za plaćanja euro.

Fokusirajući se na izvještaj Transparency internationala o Kosovu, Shahini je rekao da korupcija i dalje ostaje problem, ističući da nedostatak političke volje i dalje zabrinjava.

Izvor: Kosovo online/ Abc news