Pad robnog prometa

Uvoz Kosova iz zemalja Cefte u decembru dostigao je vrijednost od 69,1 milion eura, što čini 12,7 odsto ukupnog uvoza. Ipak, taj iznos predstavlja smanjenje od 25,5 odsto u odnosu na isti period prošle godine, prenosi Gazeta express.

Tokom decembra 2023. godine trgovinu između Kosova i zemalja Cefte obilježio je pad robnog prometa, iako se razmjena i dalje mjeri u desetinama miliona eura.

U podacima o uvozu prvo mjesto zauzima Albanija sa učešćem od 5,4 odsto, a slijede Sjeverna Makedonija sa 4,4 odsto i Srbija sa 1,8 odsto.

Pad od 5,9 odsto zabilježen je i u izvozu Kosova u zemlje Cefte, gdje je prihod od prodaje robe dostigao 28 miliona eura, odnosno 42,7 odsto ukupnog izvoza.

Albanija ostaje glavni izvozni lider sa učešćem od 18,3 odsto, a slijede jSeverna Makedonija sa 12,5 odsto, Srbija sa 5,8 odsto i Crna Gora sa 4,9 odsto.

Što se tiče ukupnog obima spoljnotrgovinske razmjene Kosova za mjesec decembar, uvoz je povećan na 543,1 milion eura, što predstavlja povećanje od 4,1 odsto.

Izvoz je, pak, zabilježio pad od 9,3 odsto, ukupne vrijednosti 65,4 miliona eura, u odnosu na prošlogodišnji promet u istom mjesecu.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express