Indeks percepcije korupcije

Na Kosovu ne postoji politička spremnost da se odustane od miješanja u pravosuđe, pokazao je izvještaj Transparency Internationala "Indeks percepcije korupcije za 2023. godinu", u kome se navodi da Kosovo još treba da radi na borbi protiv korupcije.

Indeks godišnje rangira 180 zemalja i teritorija na osnovu uočenog nivoa korupcije u javnom sektoru. Koristi metodologiju bodovanja, prema kojoj nula označava veoma korumpiranu zemlju, dok 100 označava zemlju slobodnu od ovog fenomena, a Kosovo, kao i prošle godine, ima 41 bod.

U dijelu o Kosovu, izvještaj navodi da uprkos stalnim naporima, reforme koje su ključne za nezavisnost pravosudnog sistema, kao što su stvaranje procesa provjere i usvajanje novog zakona, koji bi mogao da ojača integritet pravosudnog sistema Tužilački savjet, kreću se veoma sporo.

"Još gore, kontinuirana intervencija Vlade u pravosudnim stvarima, ilustrovana smjenom načelnika specijalne jedinice Policije Kosova, zajedno sa intervencijom većinskih poslanika u skupštinskoj istrazi za veliki slučaj korupcije, sugeriše da ne postoji politička volja za odustajanje od kontrole i jačanja nezavisnog nadzora“, navodi se u izvještaju.

Proces provjere obećala je Vlada premijera Albina Kurtija, u četvorogodišnjem programu.

Međutim, to je još uvijek u povoju, piše Reporteri.

Ovaj proces podrazumjeva preispitivanje tužilaca i sudija, njihov profesionalni razvoj, borbu protiv korupcije i zaustavljanje uticaja politike ili drugih elemenata u pravosuđu.

Prema izvještaju Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), Puls javnosti, objavljenom ove godine, samo 29 odsto građana zadovoljno je radom pravosudnog sistema na Kosovu.