Štetna po građane

Koordinator Odjeljenja za pravosuđe u Kabinetu za dobro upravljanje PDK Parparim Gruda rekao je da je izvještaj Transparency Internationala dokazao da Kosovo vodi korumpirana, nekompetentna i štetna Vlada za državu i građane, prenosi Ekonomia onlajn

Gruda je na konferenciji za novinare rekao da je krajnje zabrinjavajući nedostatak političke volje Kurtijeve vlade da se bori protiv korupcije, koja je ometanjem nezavisnih istraga, zaštitila sopstvene korumpirane funkcionere.

"Ponovo, međunarodni izvještaji dokazuju da Vlada Kosova, preko svojih zvaničnika, nastavlja da napada pravosudne organe, štiti svoje korumpirane ljude i ometa nezavisne istrage protiv njih. To je dokazao i Transparency International, koji je u publikaciji Indeksa percepcije korupcije (CPI) za 2023. godinu svrstao Kosovo na 83. poziciju na svjetskoj rang listi, sa samo 41 bodom. Dakle, tokom protekle godine Kosovo nije napravilo nikakav napredak u borbi protiv korupcije. Kosovo je poput Burkine Faso, Južne Afrike i Vijetnama“, naglasio je on.

Podsjetio je da je Demokratska partija Kosova više puta osuđivala, tokom protekle tri godine ove Vlade, njene tendencije i postupke protiv pravosudnog organa u zemlji, kao što je smjena šefa Jedinice za specijalne istrage u policiji, Shemsija Hazirija, sa ciljem ometanja istraga o korupciji protiv direktora KEK-a Nagipa Krasniqija, kao i opstrukcije konstituisanja Skupštinske istražne komisije za istragu afere sa krađom državnih rezervi od strane Pokreta Samoopredjeljenje.

"Indeks percepcije korupcije koji je objavio Transparency International to vrlo jasno govori. U njemu se navodi da kontinuirano miješanje vlade u pravosudne poslove, što je primjer smenjivanja šefa policijske jedinice za specijalne istrage, zajedno sa opstrukcijom parlamentarne istrage od strane poslanika većine u vezi sa navodnim slučajem velike korupcije, sugeriše da politička volja da se odustane od  kontrole i pojača nezavisni nadzor i dalje ne postoji“, naglasio je Gruda.

PDK poziva Vladu da odmah zaustavi napade na pravosudne organe i otvori put nezavisnim istragama dok se ne otkrije puna istina o svim koruptivnim aferama.

"Stoga, u ime Demokratske partije Kosova, pozivamo Vladu da, kao što smo to činili i u protekle tri godine, odmah zaustavi napade na pravosudne organe, zaštitu korumpiranih funkcionera i odmah otvori put za nezavisnu istrage do pune istine svih koruptivnih afera, kojih ima mnogo, u koje su već uključeni njeni službenici", rekao je Gruda.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online