Portparol EU

Portparol EU Peter Stano rekao je da EU veoma brine ukidanje dinara na Kosovu i uticaj koji će to imati i ima na zajednice sa većinskim srpskim stanovništvom.

"To nas sve više brine, uticaj koji će odluka imati na opštine sa većinskim srpskim stanovništvom na Kosovu, a posebno na škole ili bolnice za koje ne postoji alternativni održivi proces", poručio je Stano na redovnom brifingu u Briselu, prenosi N1.

Ocjenio je da će odluka o ukidanju dinara imati direktan uticaj na svakodnevni život ogromne većine srpskog stanovništva, koji isplate ili finansijsku pomoć dobijaju u srpskoj valuti.

"Imajući u vidu moguće posljedice ove odluke na proces normalizacije odnosa između Kosova i Srbije, očekujemo da će se voditi računa o svim aspektima koji se tiču srpske zajednice na Kosovu, u skladu sa dijalogom koji vodi EU. Tražimo da se odredi dovoljno dug prelazni period, kako bi se omogućilo da se pregovorima pronađe rješenje ovog konkretnog problema", poručio je Stano.

Stano je na konferenciji za medije potvrdio i da će Lajčak sutra posjetiti Kosovou, a kako je naveo, sastanci koje će evropski predstavnik imati tokom ova dva dana dio su kontinuiranog kontakta i interakcije sa partnerima kako bi im pomogao da napreduju u dijalogu.