Zvanična valuta je euro

Bivši premijer Kosova Isa Mustafa kaže da je suspenzija Uredbe o prestanku upotrebe srpskog dinara dodatni izazov za Vladu Kosova, nakon što su zemlje Kvinte tražile da Kosovo odloži tu odluku do daljnjeg i poručuje da "pitanju dinara nije mjesto čak ni u Briselu za pregovaračkim stolom".

"Ni zemlje Kvinte nisu trebale da postavljaju takav zahtjev. Način implementacije je stvar koju treba usaglasiti sa partnerima. Ali mislim da nema mjesta da se o ovom pitanju raspravlja u Briselu“, rekao je Mustafa za Gazeta Blic.

Kako ističe, zvanična valuta na Kosovu je euro.

"Koriste se i druge valute, ali se konvertuju u eure. Ovo pravilo sada nije definisano od strane Odbora Centralne banke Kosova, ali je postojalo ranije", naveo je Mustafa.

On smatra paradoksalnim da u jednom dijelu zemlje i euro i dinar mogu biti sredstva plaćanja.

"Ukidanje Uredbe o prestanku upotrebe srpskog dinara sada je dodatni izazov za Vladu, jer je paradoksalno reći da u jednom dijelu zemlje i euro i dinar mogu biti sredstvo plaćanja", poručio je Mustafa.

Podsjećamo, nakon brojnih reakcija na ovu uredbu kojom se zabranjuje srpski dinar na Kosovu, zemlje Kvinte zatražile su obustavu primjene ove uredbe. U njihovom saopštenju zahtjeva se da se za taj potez omogući dug period tranzicije i jasna komunikacija, o čemu bi trebalo da se razgovara u okviru dijaloga uz posredovanje EU.

Izvor: Kosovo Online/Gazetablic