Opozicija

Opozicione stranke Demokratski savez Kosova i Alijansa za budućnost Kosova navode da Vlada i Ministarstvo zdravlja nemaju plan ni strategiju da spriječe odlazak ljekara sa Kosova.

Prema riječima opozicionih poslanika, ukoliko Vlada i Ministarstvo ne preduzmu neke korake, broj ljekara koji će napustiti Kosovo biće veoma veliki.

Bivši ministar zdravlja, sada zamjenik LDK Armend Zemaj, rekao je da je odlazak ljekara i drugih zdravstvenih radnika velika katastrofa koja pogađa Kosovo, a koja ugrožava javni zdravstveni i privatni sektor.

"Ako nema plana i strategije da se oni zadrže, i funkcionalno i materijalno, egzodus doktora, specijalista, mladih doktora će biti kontinuiran. Ovo je velika katastrofa za javni zdravstveni sektor, ali šteti i privatnom sektoru, prije svega njezi i uslugama koje građani Kosova dobijaju”, rekao je on.

Zemaj je rekao da Vlada i Ministarstvo zdravlja nemaju uspjeha u zdravstvenom sektoru.

“Nažalost, posljednje tri godine su bile jako štetne. U januaru imamo veliki broju zahtjeva za odlazak ljekara dok Vlada ne izlazi u susret zahtjevima i ne rješava probleme", rekao je on.

Poslanik Shemsedin Dreshaj, koji je po struci ljekar, rekao je da još uvijek nisu vidjeli pravu strategiju u smislu konkretnih koraka.

Prema podacima Ljekarske komore, samo 2023. godine Kosovo je napustilo 150 ljekara, a razlozi za odlazak su loši uslovi rada i niske plate.

"Ovo je loše za Kosovo, počelo je 2021. godine i nastavlilko se do danas. Broj medicinskih radnika koji napuštaju Kosovo iz godine u godinu je veći. Nismo vidjeli nikakvu pravu strategiju Vlade i Ministarstva u smislu preduzimanja konkretnih koraka“, rekao je on.

Dodaje da ljekari koji odlaze kao glavni razlog navode uslove rada i zapošljavanje a taj broj se povećao dobijanjem vizne liberalizacije.

“Treba da se u rješavanje problema uključi društvo, Ministarstva zdravlja i Vlada, kako bi se ovaj trend zaustavio. Postaje jako loše, posebno nakon liberalizacije”, rekao je Dreshaj.