Potraga za boljim uslovima

Predsjednik Ljekarske komore Kosova Pleurat Sejdiu kaže da je u prva tri mjeseca ove godine, 30 ljekara zatražilo dokumentaciju za odlazak sa Kosova od kojih su neki već otišli i dodao da Vlada nema strategiju da zaustavi njihov odlazak, piše Koha.

Sejdiu kaže da nadležne institucije ne preduzimaju ništa da spreče odlazak ljekara.

"U posljednjih tri mjeseca imamo 30 kolega koji su završavili ili završavaju dokumentaciju za odlazak sa Kosova što nam govori da se ništa nije promjenilo i da nije preduzeta nikakva mjera da se njihov odlazak zaustavi ili smanji”, rekao je Sejdiu.

Sejdiu kaže da uprkos tome, na Kosovu ima preko 400 nezaposlenih ljekara.

Sejdiu je kritikovao centralni i lokalni nivo vlasti jer kaže da su moćni ljudi zloupotrebili svoje pozicije za lične interese.

"Ministarstvo finansija je, ne samo sada već i ranije, uvek dokumentovalo da je davalo nova radna mjesta ljekarima ali su gradonačelnici opština, koji su nadležni, zapošljavali i druge nezdravstvene radnike zbog čega je došlo do zloupotrebe radnih mjesta. Zbog toga sada postoji opasnost za sekundarni nivo bolnica koje počinju da imaju problema zbog nedostatka specijalista”, kaže Sejdiu.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore