Izazov

Predsjednik Ljekarske komore Pleurat Sejdiu kaže da je od početka ove godine 20 ljekara zatražilo potrebnu dokumentaciju za odlazak sa Kosova zbog čega je potrebno preduzeti mjere kako bi se ovaj trend zaustavio.

Prema njegovim riječima, za dvije godine izostanak ljekara će se osjetiti u zdravstvu.

Dodaje, da iako veliki broj ljekara napušta Kosovo, postoji još 440 onih koji nisu zaposleni i da u vezi s tim treba preduzeti hitne mjere.

“Za ovih mjesec i po dana, 20 naših kolega je dobilo odgovarajuću dokumentaciju za potpisivanje ugovora sa zapadnim zemljama, u ovom slučaju većina njih u Njemačkoj. Trend je isti kao i prethodnih godina, što će se, ako se nešto ne preduzme, osjetiti u naredne dvije godine. To je politički problem ali i problem menadžmenta, imamo blizu 440 nezaposlenih ljekara koji čekaju da se zaposle, primarni sistem nije uradio ništa da ih primi na posao. Na kosovu ljekari ne vide perspektivu”, rekao je Sejdiu povodom obilježavanja dana zdravstvenih radnika.

Sejdiu je istakao da je doprinos zdravstvenih radnika tokom godina bio veliki a da se danas suočavaju sa najvećim izazovom a to je odlazak sa Kosova.