Zamjenik premijera

Zamjenik premijera Kosova Besnik Bislimi rekao je da je Centralna banka jedini organ koji sprovodi monetarnu politiku na Kosovu i da svaki pritisak na odluke te banke, kao što je i zabrana srpskog dinara, predstavlja miješanje u nezavisnost te institucije, prenosi Glas Amerike.

"Centralna banka ne treba da koordinira sa licima koji su van te institucije, nema instituciju nadređenu gospodinu Miroslavu Lajčaku. Kordinacija sa licima koja su van CBK bila bi manifestacija zavisnosti te institucije. Centralna banka ima vrlo jasnu misiju, sprovođenje monetarne politike", rekao je Bislimi komentarišući debatu u Parlamentu Kosova izazvanu uredbom Centralne banke koja se očekuje da stupi na snagu u februaru, prema kojoj će euro biti jedina valuta za isplate gotovine na Kosovu.

Uredba je izazvala reakcije Beograda, predstavnika srpske zajednice na Kosovu i zapadnih diplomata jer državljani Srbije koji žive na Kosovu primaju plate i penzije iz Srbije u srpskim dinarima, koji se koristi za plaćanja u područjima sa srpskom većinom.

Evropska unija pozvala je Kosovo i Srbiju da se pozabave tim pitanjem u okviru dijaloga, dok su Sjedinjene Američke Države pozvale Kosovo da preispita odluku i izrazile zabrinutost zbog odluke Centralne banke Kosova koja bi mogla negativno uticati na život srpske zajednice.

"Mislim da je veoma važno da posrednik shvati da se u Briselu nije pregovaralo o Centralnoj banci, u Briselu se nije pregovaralo o članu 11. Ustava, nije se pregovaralo o nezavisnosti banke, prema tome ne treba da se utiče na to. Svako ko se sastane sa Centralnom bankom i kaže im zašto ste doneli ovu odluku, kako želite da je sprovedete, miješa se u nezavisnost te institucije. Mislim da svi zajedno moramo zaštititi nezavisnost Centralne banke", rekao je Bislimi.

Glas Amerike podsjeća da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da je ta odluka pokušaj da se uništi dijalog za normalizaciju odnosa, kao i za protjerivanje Srba sa Kosova.

Međutim, vlasti na Kosovu poručile su da će se novom uredbom povećati transparentnost slanja novca i smanjiti veliki prostor za zloupotrebe na ime podrške.

Stručnjaci iz oblasti ekonomije na Kosovu ovu odluku ocjenjuju kao potpuno pravednu, ali insistiraju na tome da se kosovske vlasti u potpunosti koordiniraju sa Evropskom unijom u njenom sprovođenju jer je, prema njima, direktan dogovor sa srpskim vlastima o ovom pitanju teško postići, piše Glas Amerike.

Izvor: Kosovo Online/VOA