Koliko je neregistrovanih?

Kosovo je tokom 2023. godine prikupilo oko dva miliona eura od poreza registrovanih biznisa u četiri opštine sa srpskom većinom na sjeveru – Sjevernoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku.

S druge strane, oko 93 registrovanih biznisa u ovim opštinama nije izmirilo svoje poreske obaveze i taj dug iznosi oko 270.000 eura.

U odgovoru Poreske administracije Kosova za Radio Slobodna Evropa (RSE) se precizira da je ukupno 374 registrovanih biznisa na Severu Kosova, ali nisu odgovorili na pitanje da li imaju informaciju koliko je neregistrovanih.

Na osnovu istraživanja Instituta za napredne studije GAP, na Kosovu je marta 2023. bilo oko 97.000 aktivnih biznisa. Od tog broja, 5.253 biznisa je bilo u vlasništvu pripadnika manjinskih zajednica, od koji 30 odsto u vlasništvu srpske zajednice.

RSE je 23. januara pisao o pojavi zatvaranja biznisa u opštini Leposavić usljed pojačane kontrole neregistrovanih biznisa na sjeveru Kosova.

Jedan od vlasnika takvih biznisa, Jovica iz Leposavića (puno ime poznato redakciji RSE), je za RSE potvrdio da je sedam godina radio „na crno“, te da nije plaćao poreske i druge obaveze.

Kako je rekao, u budućnosti će "pokušati“ da prijavi radnju i da vidi da li će biti isplativo.

On je takođe rekao da su drugi biznismeni, koji su do sada radili nelegalno, počeli sa registracijom poslova.

Policija Kosova je u saradnji sa Carinom i Poreskom Upravom u poslednjih par mjeseci izvela nekoliko pretresa magacina ili trgovinskih radnji u četiri opštine na sjeveru Kosova, pri dobijanju informacija da funkcionišu nelegalno.

Zamenik direktora policije za region Sjever, Veton Elshani, je u izjavi za RSE privrednicima preporučio da registruju svoja poslovanja.