Zabrinutost...

Sjedinjene Američke Države (SAD) pozivaju Vladu Kosova da razmotri odluku o ukidanju dinara, tako što bi od 1. februara jedina valuta na Kosovu bila euro.

"Zabrinuti smo da će uredba usvojena 27. decembra negativno uticati na srpsku zajednicu na Kosovu", navodi se u odgovoru portparola ambasade SAD-a na Kosovu za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Dodaje se da bi Vlada Kosova trebala da se konsultuje sa zajednicama koje ova odluka pogađa, te da obezbjedi dovoljno vremena za sprovođenje odluka kako bi se ublažio njihov uticaj na građane.

Centralna banka Kosova je 17. januara saopštila da će od 1. februara jedina valuta za obavljanje gotovinskih i platnih transakcija biti euro. Takvu odluku su, kako su naveli, doneli na osnovu Ustava Kosova i zakona.

S druge strane, stupanjem takve odluke na snagu neizvesno je dalje isplaćivanje plata zaposlenima u srpskim institucijama na Kosovu, penzija, dječijih dodataka ili socijalne pomoći. Ove isplate iz budžeta Srbije su se do sada vršile u dinarima, inače zvaničnoj valuti Srbije.

Dinar se do sada koristio i u trgovinskim objektima u svim srpskim sredinama na Kosovu.

Portparol američke ambasade na Kosovu navodi i Ahtisaarijev plan predviđa da Srbija ima pravo da pruža finansijsku pomoć pripadnicima srpske zajednice na Kosovu.

Ahtisaarijev plan je dokument na osnovu kog je proglašena nezavisnost Kosova, izrađen Ustav i zakoni Kosova.

"Zbog toga nastavljamo da podstičemo Kosovo da ispuni svoju obavezu oko uspostavljanja Zajednice opština sa srpskom većinom. Zajednica je primarni mehanizam kroz koji bi Srbija mogla transparentno da pruža finansijsku podršku institucijama i pojedincima u okviru kosovskog pravnog okvira", navode dalje iz ambasade SAD na Kosovu.

Zajednica opština sa srpskom većinom na Kosovu je dogovorena u okviru dijaloga Kosova i Srbije i Srbima na Kosovu bi trebala da pruži određeni nivo samomenadžiranja.

Na osnovu evropskog statuta za formiranje Zajednice, u koji je RSE imao uvid, predviđena je finansijska podrška iz Srbije ali kroz Centralnu banku Kosova.

Iz ambasade SAD-a na Kosovu takođe kažu da je građanima Kosova koji dobijaju finansijsku pomoć od Srbije, potreban pristup funkcionalnom, legalnom mehanizmu preko kojeg mogu da dobiju tu podršku.

"Institucije koje pružaju ključne usluge – kao što su obrazovanje i zdravstvo – moraju biti u mogućnosti da nastave sa radom", navodi se.

Zamjenik premijera Kosova Besnik Bislimi je ranije izjavio da je poseban značaj uredbe Centralne banke Kosova određivanje valute koja je dozvoljena da se koristi u svim bankarskim i nebankarskim transakcijama, a da je u slučaju Kosova to samo euro.

On je dodao da ova uredba "nije proizvod političkih pregovora u Briselu i da kao takva ne može uticati na završetak procesa normalizacije odnosa između Republike Kosovo i našeg sjevernog suseda".

Prema njegovim riječima, transparentnost uvoza stranih valuta, njihovog konvertovanja u euro i prenosa na krajnje korisnike, ne može da utiče na snabdevanje eventualnih korisnika kao i na smanjenje njihove kupovne snage.

S druge strane, Srpska lista, najveća partija Srba na Kosovu, je saopštila da ukidanje dinara znači "protjerivanje Srba bez upotrebe oružja".

U uredbi Centralne banke Kosova se navodi da će se uvoz i izvoz euro novčanica i kovanog novca, ali i drugih valuta, na Kosovo uvoziti isključivo preko Centralne banke Kosova.

Dinari su na Kosovu do sada stizali iz Srbije preko Narodne banke Srbije, koja ima trezor u Leposaviću, opštini sa srpskom većinom na sjeveru Kosova. Taj novac je prevozila kompanija za prevoz novca "Henderson".

U uredbi Centralne banke Kosova se takođe navodi da se ostale valute, koje nisu euro, mogu koristiti na Kosovu samo kao vrijednost za čuvanje u fizičkoj formi ili na bankovnim računima u valutama koje nisu euro, za obavljanje međunarodnih isplata u valutama koje nisu euro i za devizne aktivnosti.

Dinare su do sada koristile Banka Poštanske štedionice, NLB Komercijalna banka, te Javno preduzeće Pošta Srbije.