Stekli su se uslovi

Savjetnik premijera Jeton Zulfaj izjavio je da na samitu u Skoplju bilo riječi o integraciji u Evropsku uniju, a da je na EU da ukloni kaznene mjere protiv Kosova zato što su prestali razlozi zbog kojih su uvedene.

Govoreći o sankcijama EU protiv Kosova, Zulfaj je za RTV Dukađini istakao da su se stekli uslovi za njihovo ukidanje, jer su se odnosile na zahtjev za deeskalaciju situacije na sjeveru.

"Mi smo ispunili uslove, mjere su bile za eskalaciju situacije koja se tada desila 29. maja, a onda smo imali dogovor za deeskalaciju, sve te mjere su sprovedene... Problem je donošenje odluka unutar EU. Od početka smo govorili da je greška žuriti sa sprovođenjem tih mjera, jer će to uticati ne samo na balans u pregovorima Kosova i Srbije, već i na asimetričnost razgovora. Mjere uopšte nisu bile utemeljene i korisne kao što se pokazalo. Sada je na EU da ih što prije ukloni, sa istom lakoćom sa kojom ih je nametnula, jer su razlozi zbog kojih su nametnuti su prestali da postoje. Te mjere se ne mogu koristiti kao otvoreni alat za uspostavljanje novih uslova za situaciju koja ne postoji”, rekao je Zulfaj.

On je naglasio da, ako se na putu evropskih integracija države međusobno blokiraju, onda će ih, prema njegovim riječima, EU isključiti i dati pristup državama koje su pokazale konstruktivnost.

Govoreći o današnjem sastanku u Skoplju, Zulfaj je rekao da su lideri Zapadnog Balkana bili fokusirani na Plan rasta i EU integracije, a da je Kurti insistirao na principu ravnopravnosti i otklanjanju prepreka od strane Srbije u regionalnoj saradnji.

"Na večeri koju je priredio premijer Sjeverne Makedonije lideri Zapadnog Balkana su razgovarali o planovima razvoja. Uglavnom je bilo riječi o planu razvoja, EU integracijama i reformama koje su neophodne da bi se došlo do tog cilja", rekao je Zulfaj.

On je ponovio Kurtijevu poruku u kojoj je izrazio spremnost za sprovođenje reformi koje bi, prema njegovim riječima, trebalo da budu zasnovane na zaslugama i mjerljivim pokazateljima.

"Išli smo tamo da pošaljemo poruke i da čujemo partnere, posebno iz EU, ali i SAD, i iz Evropske investicione banke, Banke za razvoj i Svjetske banke... Poruke premijera je da smo u ovom formatu Zapadnog Balkana spremni za reforme i želimo da one budu zasnovane na zaslugama i mjerljivim pokazateljima...”, dodao je Zulfaj.

Izvor: RTV Dukađini/Kosovoonline