Ocjena analitičara

Politički analitičari Gazmir Raci i Fidan Ukaj ocjenuju da bez dodatnog međunarodnog pritiska na glavne pregovarače ne treba očekivati napredak u dijalogu Kosova i Srbije, prenosi Gazeta Blic.

Raci kaže da je, iako se dijalog nastavlja na nivou glavnih pregovarača, defakto priznanje Kosova za Srbiju uslov za dalje integracije u EU.

"Dobro je što se dijalog nastavlja na nivou glavnih pregovarača. Kosovo ima vrlo jasan stav u tom pravcu. Defakto priznanje je uslov da se krene naprijed jer su Njemačka, Francuska i Italija dale zvaničan zahtjev kao glavni posrednici kroz francusko-njemački plan", rekao je Raci.

Prema njegovim riječima, ukoliko Srbija želi članstvo u EU - biće prinuđena da prizna Kosovo.

Naveo je da i Kosovo ima svoje obaveze, a to je uspostavljanje Zajednice srpskih opština.

“Ako Srbija želi da se pridruži EU, ona mora da faktički prizna Kosovo, sprovede francusko-njemački plan i Ohridski aneks. Naravno, i Kosovo ima svoje obaveze koje se moraju sprovoditi u skladu sa briselskim sporazumima, ali ZSO je i putokaz”, rekao je Raci.

On je dodao da nijedan političar na Kosovu, uključujući i Albina Kurtija neće prihvatiti ZSO ukoliko ne bude u skladu sa Ustavom.

"Na Kosovu ne može postojati etničko udruženje, niti udruženje koje je u suprotnosti sa ustavnim poretkom Kosova”, napomenuo je Raci.

Fidan Ukaj, stručnjak za politička pitanja, ocjenjuje da dijalog na nivou glavnih pregovarača nije dao nikakve rezultate.

Ukaj je rekao da su razlog trenutne situcije u tom procesu izbori u Srbiji.

"Izbori u Srbiji i neformiranje tamošnje vlade pomjerili su nivo dijaloga na tehnički nivo, na nivo glavnih pregovarača, koji nije pokazao rezultate", rekao je Ukaj.

Zato smatra da je međunarodni pritisak jedina nada da se strane "pritisnu" na sastanak na visokom nivou.

"Ostaje da se vidi koliko će međunarodni faktor biti voljan da natera strane da održe sastanak na visokom nivou, kao i koje mehanizme će koristiti da natera strane, sa posebnim naglaskom na Srbiju, da implementira Briselski sporazum i Aneks iz Ohrida", rekao je Ukaj.

Izvor: Kosovo online/Gazeta blic