Analitičari

Pred izbore za Evropski parlament koji će biti održani u junu, očekuje se intenzivna faza u dijalogu Kosova i Srbije, a analitičari na Kosovu se nadaju da političke promjene u EU neće uticati na procese kroz koje Kosovo prolazi.

Međunarodni faktor i dalje insistira na tome da se dijalog Kosova i Srbije u pravcu normalizacije okonča prije izbora u Evropskoj uniji, koji će biti održani u junu ove godine.

Politički analitičar Artan Muhaxhiri kaže da je dobro da se dijalog dve zemlje okonča što prije, kako političke promene u EU posle tamošnjih izbora ne bi uticale na proces dijaloga.

"Ako desničarski ekstremisti osvoje više glasova na predstojećim izborima u Evropskoj uniji, onda će povećati nepredvidivost i u odnosu na dijalog Kosova i Srbije. Dakle, što se prije okonča dijalog, ovi problemi će se izbeći, tako da političke promijene neće moći da utiču na proces dijaloga", rekao je Muhaxhiri.

U međuvremenu, politički analitičar Arta Tahiri-Beqa kaže da se još ne zna ko bi mogli biti pobednici na izborima za Evropski parlament. Međutim, prema njenim rečima, Kosovo treba da napravi političke kalkulacije, da shvati kakav će biti položaj Kosova i posle izbora u EU i SAD.

"To je, dakle, politička kalkulacija da Kosovo mora da razmisli i razume kakve su političke scene, koje se trenutno kreću u institucijama Evropske unije, da bi unapred shvatilo kakav bi položaj Kosova mogao da bude poslije ovih izbora", rekla je Tahiri-Beqa