Ukratko: šta se dešava...

Bivši ministar spoljnih poslova Kosova Petrit Selimi ocjenio je da uz vladu premijera Albina Kurtija Kosovo nije na putu napretka ni kada je riječ o dijalogu sa Srbijom, ni u članstvu u međunarodnim organizacijama i dodao da je aktuelni premijer svojom politikom izgubio povjerenje ključnih saveznika Kosova.

"Ukratko: šta se dešava u dijalogu Kosovo - Srbija? Kratak odgovor: ništa. Dugačak odgovor: izvestan napredak postignut posljednjih nedjelja, posebno kosovski Srbi su prihvatili da koriste kosovske pasoše, automobilske tablice i da konačno počnu da plaćaju struju i prikupljaju potpise za smjenu gradonačelnika", naveo je Selimi na društvenoj mreži "X".

On ocjenjuje da se prihvatanje kosovskih tablica i pasoša od strane Srba na Kosovu može smatrati uspjehom.

"Čini se izuzetan uspjeh, pošto su Kosovo i Srbija prije godinu dana zamalo ušli u oružani sukob zbog automobilskih tablica. Kosovski Srbi takođe uzimaju kosovske pasoše, tako da mogu da uživaju novostečenu slobodu putovanja nakon liberalizacije viza. Konačno je sproveden i stari energetski sporazum", istakao je on.

Ukazuje da su sve to stari "tehnički" sporazumi koji nikada nisu u potpunosti sprovedeni, najviše zbog toga što je, kako dodaje, "Srbija sprečila integraciju sjevernih Srba".

"Jedini razlog da je Srbija sada popustila je da spriječi dalje ispitivanje njene uloge u terorističkom napadu na Banjsku", smatra Selimi.

Bez obzira na odluku Srba da prihvate pasoše, tablice i energetski sporazum, ističe nema pravog napretka oko Ohridskog sporazuma i dalje hronologije u procesu dijaloga.

Prema njegovoj ocjeni "velika stvar miruje".

Premijer Kosova Albin Kurti, napominje Selimi, insistira da obe strane potpišu nacrt statuta Zajednice srpskih opština i Ohridskog sporazuma, kao i da Srbija odobri kandidaturu Kosova u EU i Natou, "što predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odbija".

"EU je predložila nekoliko opcija: da se potpiše inicijalima, kao u prošlosti. Kurti je rekao ne. Nedavno sam čuo da je EU takođe predložila Macronu, Scholzu i Meloni da potpišu odvojeno sa Kosovom i Srbijom i takođe odlože sporazum u UN. Kurti je takođe (kruže glasine) rekao ne na ovo", naveo je Selimi.

Bivši ministar spoljnih poslova ocjenjuje da je EU i SAD sada jasno da ni Kurti ni Vučić ne žele da se ovaj dogovor zaključi.

"Vučić želi da status kvo traje vječno (ili okušati sreću sa Trumpom), Kurti nikada nije vjerovao u dogovor sa Vučićem i sada je fokusiran na kosovske izbore. Sada mu ne treba nacrt statuta ZSO. Ali Kosovo je na gubitku", pojašnjava on.

Kosovo je, kako primećuje, izgubilo tri godine sa vladom Albina Kurtija, upozoravajući da zapadna diplomatija možda neće biti naklonjena Kosovu u budućnosti.

"Izgubili smo tri godine na ništavilu. Veliko ogromno ništa. Bez priznanja. Nema kretanja u EU i Nato. Nema napretka ka Savjetu Evrope. Ali svet postaje sve opasniji. Bidenov mandat završava. Kao i ova komisija EU. Zapadna diplomatija naklonjena Kosovu nije zagarantovana u budućnosti", upozorava Selimi.

On ukazuje da EU još uvijek nema namjeru da ukine sankcije Kosovu, dok sa druge strane ne kažnjava Srbiju kako se očekivalo na Kosovu. Konstatuje da je Kurti svojom politikom izgubio povjerenje ključnih saveznika Kosova.

Ističe da je tokom 2023. godine imao pesimističan stav kada je u pitanju zalaganje za interese Kosova, kao i da ostaje pesimista kada je riječ o prognozama 2024.

"Ostajem još pesimista i za 2024. Vučićev diskurs je samoviktimizacija i isporuka minimuma. Obojica nastavljaju da obučavaju teroriste i brinu o potrebama američkog ambasadora. Kurtijev diskurs se samouveličava i izgubio je nekoliko ključnih saveznika u procesu dijaloga", navodi Selimi.

Na Kosovu će se, konstatuje, najvjerovatnije održati parlamentarni izbori 2024, a Kurti će, ocjenjuje, zanemariti ekonomska pitanja i staviti fokus na situaciju na sjeveru Kosova kako bi dobio glasove.

"Pitanje je da li će imati vladajuću većinu. Druge koalicije su možda moguće, ali opozicija trenutno šepa", smatra bivši ministar spoljnih poslova.

Ocjenjuje da Kosovo nije na putu ka napretku ni kada je u pitanju dijalog, ni članstvo u međunarodnim organizacijama, kao ni ekonomski razvoj.

"Postoji svijet, put na kome Kosovo zaključuje veliki, transformativni sporazum sa Srbijom i radi sa saveznicima na integraciji Kosova. Postoji put gdje ovo donosi investitore i mini-ekonomski procvat. Postoji put da Kosovo bude u Nato do 2032. Ali mi nismo na tom putu", zaključio je Selimi.

Izvor: Kosovo Online