Preuzeti inicijativu...

Opozicione stranke izrazile su spremnost da izađu na vanredne izbore, jer ocjenjuju da vlada nije ispunila predizborna obećanja. Vladajuća stranka, pak, poručuje, da se to radi samo da bi se odvukla pažnja sa problema na sjeveru Kosova, prenosi Teve 1.

Predstavnici Demokratske partije Kosova izrazili su spremnost da zajedno sa ostalim opozicionim strankama izađu na varedne izbore.

"Dvije velike stranke, PDK i LDK, moraju zajedno preuzeti inicijativu da ujedine sve političke partije, uključujući i stranke zajednice. Kao zajednički front moramo uložimo napor da srušimo vladu“, rekao je Xhavit Haliti iz PDK.

Iz Demokratkog saveza Kosova kažu da sa Kurtijevom vladom Kosovo nazaduje već tri godine.

"Što se LDK tiče, mi smo spremni. Izbori su neophodni zbog lošeg upravljanja državom i prije svega sa nazadovanjem koje je Kosovo napravilo u posljednje tri godine, u smislu ekonomije, socijalnog blagostanja i otvaranja novih radnih mjesta i masovnog odlaska građana“, izjavio je poslanik LDK Armend Zemaj.

Za izbore je spremna i Alijansa za budućnost Kosova.

"Što se tiče AAK, radili smo tokom ovog mandata sa svakom zemljom, sa svakim građaninom i mislim da smo dobro pripremljeni za učešće na izborima“, rekao je Pal Lekaj iz ove partije.

A iz vladajuće partije ocjenjuju da će opozicija skrenuti pažnju sa situacije na sjeveru Kosova.

"Kosovo trenutno ima određenih poteškoća, posebno na sjeveru. Opozicija na izborima može dobiti mogućnost da se takmiči, ali s druge strane mogu biti smetnja za situaciju na sjeveru. Vjerujem u ovo drugo“, rekao je poslanik Armend Muja.

Posljednji parlamentarni izbori održani su 14. februara 2021. godine, na kojima je Pokret Samoopredjeljenje obezbjedio 58 mandata u Skupštini.

Izvor: Kosovo Online/Teve1.info