Šef Kancelarije EU na Kosovu

Šef Kancelarije Evropske unije na Kosovu Tomáš Szunyog pozdravio je što Srbi sa Kosova koriste demokratsko pravo i pravni okvir za prikupljanje potpisa u okviru peticije za smjenu albanskih gradonačelnika u Sjevernoj Mitrovici i Leposaviću.

Pozvao je lokalne i centralne vlasti da obezbjede svu neophodnu dokumentaciju Inicijativnim grupama za pokretanje peticije u još dvije opštine sa srpskom većinom na sjeveru Kosova, Zvečanu i Zubinom Potoku.

Prikupljanje potpisa u Sjevernoj Mitrovici i Leposaviću je počelo 17. januara a kolonu garđana su predvodili funkcioneri Srpske liste, najveće stranke Srba na Kosovu.

Prikupljanje potpisa je nastavljeno i 18. januara.

"Brzo održavanje vanrednih lokalnih izbora na sjeveru Kosova uz bezuslovno učešće kosovskih Srba i dalje je ključno", napisao je Tomáš Szunyog na društvenoj mreži X.

Do ove peticije za smjenu albanskih gradonačelnika dolazi nakon što su Srbi bojkotovali prošlogodišnje lokalne izbore kada su na vlast došli albanski gradonačelnici.

Lokalno srpsko stanovništvo ih nije prihvatilo, te su se ređale krize uz povišene tenzije.

Međunarodna zajednica je potom zatražila raspisivanje vanrednih izbora, što je Vlada Kosova prihvatila i septembra 2023. donela Administrativno uputstvo za smjenu gradonačelnika.

Da bi peticija bila uspješna, potrebno je prikupiti najmanje 20 odsto potpisa od ukupnog broja upisanih birača.

Prema navodima Centralne izborne komisije Kosova u Sjevernoj Mitrovici treba prikupiti u najmanje 3.640 potpisa za smenu gradonačelnika, u Leposaviću 2.689, Zubinom Potoku 1.347, dok bi u Zvečanu peticiju trebalo da potpiše najmanje 1.411 osoba sa pravom glasa.

Ministar za lokalnu samoupravu u Vladi Kosova Elbert Krasniqi je ranije izjavio da građani Sjeverne Mitrovice, Leposavića i Zubinog Potoka imaju rok do 22. januara da prikupe potpise. Dodao je da je taj rok za građane opštine Zvečan duži za oko pet dana jer je Centralnoj izbornoj komisiji kasnije predat zahtjev za spisak sa tačnim brojem upisanih birača.

Ukoliko CIK potvrdi da su prikupljeni potpisi odgovarajući i verifikuje ih, organizuje se glasanje o smjeni gradonačelnika, koje treba da bude održano u roku od 45 dana. Da bi ovo glasanje bilo uspješno, potrebno je 50 odsto plus jedan glas građana sa pravom glasa.

Nakon toga, rezultat se šalje predsjednici Kosova Vjosi Osmani, koja ima zakonski rok od 30 do 45 dana da raspiše vanredne izbore.

Dolazak albanskih gradonačelnika na vlast u opštinama na severu je podigao tenzije krajem maja prošle godine a došlo je i do eskalacije situacije u Zvečanu, kada su se Srbi sukobili sa pripadnicima KFOR-a. Međunarodna zajednica je zatražila smirivanje situacije i raspisivanje novih izbora.