U direktnom sukobu...

Vlada Kosova zatražila je od zemalja EU da odbace prijedlog Evropske komisije da se vizna liberalizacija odnosi i na srpske pasoše na Kosovu koje izdaje Koordinacioni direktorat Srbije.

U pismu u koje je Politiko imao uvid, stoji da je Vlada Kosova zatražila od zemalja EU da odbace prijedlog Evropske komisije da se na novoj listi vizne liberalizacije EU nađu i pasoši Srba sa Kosova koje izdaje Koordinacioni direktorat Srbije.

Propisi EU omogućavaju putovanje bez viza u Uniju za 61 zemlju uz ograničenje boravka od 90 dana. U toj grupi su i srpski pasoši izuzev onih koje izdaje Koordinacioni direktorat Srbije. Evropska komisija je predložila da se ovaj uslov ukloni.

U pisanoj žalbi kosovskih vlasti navodi se da je takav prijedlog “u direktnom sukobu sa principima suverenosti, integriteta i napora za normalizacijom odnosa”.

Evropska komisija je 16. novembra predložila ukidanje viza za EU za stanovnike Kosova, vlasnike pasoša koje izdaje Koordinacioni centar Srbije uz napomenu da o ovoj odluci treba da glasaju Evropski savjet i Evropski parlament.

Izvor: Politico/Kosovoonline