Proporcionalna zastupljenost

"Na osnovu Strategija za nevećinske zajednice koja predviđa proporcionalnu zastupljenost nevećinskih zajednica, a na inicijativu premijera u narednom periodu, svih petnaest ministarstva u Vladi Kosova imaće obavezu da zaposle najmanje deset službenika iz redova nevećinskih zajednica", navodi se u saopštenju Ministarstva za zajednice i povratak.

"Zbog toga molimo sve zainteresovane sugrađane, koji žele da apliciraju za radno mjesto službenika u ministarstvima, što prije predaju svoje diplome na verifikaciju", ističe se u saopštenju.

Iz Ministarstva za zajednice i povratak dodatno pojašnjavaju da ukoliko proces verifikacije diplome potencijalnih aplikanata ne bude završen do kraja konkursa i izbora kandidata za tražene pozicije u konkursu, to neće predstavljati prepreku, da pored ostalih ispunjenih uslova, aplikant dobije zaposlenje, ali će svakako imati obavezu da svoju diplomu verifikuje što je prije moguće i potvrdu o verifikaciji dostavi poslodavcu.

Strategija za zaštitu prava i interesa zajednica i njihovih članova 2023-2027, usvojena je krajem decembra prošle godine.

"Ova strategija je najznačajniji i najpraktičniji dokument ikada usvojen u cilju zaštite i jačanja prava nevećinskih zajednica", rekao je tada ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić.

Rašić je istakao da ova Strategija ima četiri strateška cilja:

1. Povećanje broja povratnika i njihov održivi ostanak

2. Stabilizacija zajednica i njihov kontinuirani ekonomski razvoj

3. Proporcionalna zaposlenost nevećinskih zajednica u javnoj administraciji

4. Jačanje mehanizama za upotrebu jezika nevećinskih zajednica

Ukupna budžetska vrijednost Strategije za zaštitu prava i interesa zajednica iznosi 32 milliona eura za naredne četiri godine.