Ministarka spoljnih poslova

Ministarka spoljnih poslova Donika Gërvalla-Schwarz ocenila je da EU treba dobro da razmisli o budućim potezima i kako će dalje postupati ne samo sa sporazumom između Kosova i Srbije, već i kakva je perspektiva 2024, odnosno da li će, kako je rekla, nastaviti sa ugađanjem Srbiji i ignorisati opasnosti ili će promeniti svoj pristup, prenosi Gazeta Blic.

Ona je ovo izjavila na zajedničkoj konferenciji za medije sa svojim albanskim kolegom Igli Hasanijem.

Govoreći o nacrtu Zajednice srpskih opština Gërvalla-Schwarz je podsjetila da je Albin Kurti na prošlogodišnjem sastanku, nakon što su evropski zvaničnici izrazili hitnost u primeni sporazuma, ponudio da potpiše tri dokumenta odjednom.

Gërvalla-Schwarz je rekla da je Kurti bio spreman da potpiše i nacrt ZSO, bez obzira na zabrinutost i komentare, ali da je Srbija to odbila, čime je, navodi, ta šansa izgubljena, a komentari na nacrt ZSO ostaju ključni u daljem procesu.

Ona je objasnila da je riječ o sporazumu od 27. februara, martovskom Aneksu i nacrtu ZSO.

“U ovim okolnostima, Kosovo bi bilo spremno da odgovori na hitnost partnera da implementiraju i prihvate tri dokumenta koja su potpisale dvije strane. EU te noći nije bila u stanju da stavi na sto potpise Srbije. Dakle, naši komentari o Nacrtu ostaju relevantni jer se šansa koju smo imali te noći nije ostvarila. Vidim da je postojala jedinstvena šansa, ali očekivanja da će Srbija biti konstruktivna u dijalogu nisu se te noći potvrdila”, navela je Donika Gërvalla-Schwarz.

Izvor: Kosovo Online/GazetaBlic